Motorola представи официално новия RAZR

Познат форм-фактор, гъвкав дисплей и цена от 1500$
Има много малко модели телефони, които са си извоювали култовия статус на оригиналния Motorola RAZR. Холивудските модни и кино икони използваха този модел непрекъснато, а скоро след представянето на модела той започна да се появява и в джобовете на по-обикновените хора. С други думи - тънкият телефон тип "мида" беше абсолютен феномен. Сега този феномен отново е тук!

След многбройни течове и слухове, много от които се оказаха всъщност легитимни, Motorola официално обяви завръщането на сгъваемия телефон. Новата версия, която ще се продава в САЩ за 1500$ през телекома Verizon, е виждането на компанията за компактен сгъваем смартфон с гъвкав дисплей. За разлика от други подобни телефони - като Galaxy Fold или Huawei Mate X, RAZR не се превръща в таблет в разгънат вид, нито пък има система от половин дузина камери и последния наличен на пазара хардуер.

Motorola представи официално новия RAZR

Вместо това Motorola разчита повече на дизайна, който идва на първо място. Всичко това може да разочарова някои потребители, които очакват да получат върхова производителност или живот на батерията за своите 1500 долара, но идеята зад RAZR е съвсем друга. Компанията иска да върне усещането от сгъваемите телефони "мида", без това да жертва от функционалностите на модерния смартфон. И тъй като екранът е цар в днешния технологичен свят, колкото по-голям е той, толкова по-удобен за използване е даден смартфон. За съжаление, удобството при използване е обратнопропорционално на удобството при носене, което даде началото на манията на сгъваемите телефони с гъвкави дисплеи.

Motorola представи официално новия RAZR

Интересно е да се отбележи, че инженерите от Motorola са преминали през 26 (!) пртототипа с различни форми, размери и технологии на дисплея, преди да се спрат върху настоящия дизайн на RAZR. Това може да се окаже и най-успешният ход на компанията, защото не само предлага на потребителите нещо познато, но същевременно RAZR е уникален и без аналог на пазара. Проблемите зад Galaxy Fold и Huawei Mate X са много прости - не всеки иска да използва малък таблет, дори той да се сгъва на две. От друга страна, всеки би предпочел по-компактна форма, която се разгъва до пълноразмерен смартфон.

Motorola представи официално новия RAZR

Когато RAZR е затворен, той има дебелина сравнима с оригиналния модел - около 14 милиметра. В долната част има доста изпълнала брадичка, а 2,7-инчов OLED дисплей служи за извеждане на различни съобщения без да се налага да отваряте телефона. В сгънато състояние RAZR не изглежда като нещо особено, но не това е идеята. Когато отворите телефона, става ясно и явно, че това е модел от бъдещето. Звезда на шоуто е, разбира се, гъвкавият 6,2-инчов дисплей с отношение 21:9 и резолюция 2142x876 пиксела. Брадичката на телефона е доста дебела, там се помещават антените, четецът на пръстови отпечатъци, USB-C порта и доста силен високоговорител.

Motorola представи официално новия RAZR

Интересен е механизмът, който Motorola използва за сгъване на RAZR - това звено се оказва изключително проблемно за всички модели с гъвкави дисплеи. За разлика от останалите, които ползват една голяма панта, RAZR има две по-малки, които се допълват от подвижни пластини, даващи на екрана допълнителна стабилност. Този дизайн трябва да помогне да бъдат избегнати следи от сгъване и разгъване в дисплея, подобни на тези, които са видими при Galaxy Fold. Механизмът също позволява на RAZR да се сгъне напълно, без да остават досадни и дразнещи процепи между двете половини.

Motorola представи официално новия RAZR

Motorola е известна в последно време с добрите си предложения във високия среден клас и едва напоследък марката започна да е по-смела и да експериментира. След интересната, но малко позабравена и не особено успешна Z серия с ралични модули, сега компанията се хвърля директно в дълбокото с новия RAZR.

Хардуерът


Както вече споменахме, Motorola RAZR струва 1500 долара и всеки цент е отишъл за разработка на гъвкавия дисплей, пантите и цялостния дизайн на телефона. Което означава, че вътре няма да намерите последния процесор или огромна батерия, или уникална система от камери. RAZR използва Snapdragon 710 чипсет, който се намира във високия среден клас, но е далеч от флагманите 855 и 855+. Телефонът има 6GB RAM и чист Android 9, а вградената памет е 128GB.

Motorola представи официално новия RAZR

Батериите в RAZR са малко притеснителни - те са две, в двете части на телефона - и имат общ капацитет 2510 mAh. Според Motorola, това ще е достатъчно за един ден автономна работа, а в комплекта има включено бързо зарядно (което обаче е само 15W). Ясно е, че Motorola разчита повече на дизайна, но като оставим настрана чипсета (съвременните процесори дават достатъчно мощ за всякакви приложения), никой няма да откаже малко по-голяма батерия. Ако се налага да зареждаш ултрамодерния си сгъваем смартфон на 12 часа, много бързо това ще се превръне в бреме. Предстои да видим как ще се държи RAZR в реални условия и колко автономна работа може да бъде изстискана от телефона.

Финални думи


Въпреки всички слухове и течове, официалната поява на RAZR предизвика доста вълнения. Възраждането на подобен култов дизайн е добра новина за феновете, а още малко конкуренция и още един играч, който да побутне напред технологията с гъвкави дисплеи са добри новини за потребителите. RAZR има своите ограничения - моделът е жертвал върхова производителност за дизайн и живот на батерията за форм-фактор. Дали този ход ще се окаже успешен, само времето ще покаже. Засега няма информация дали и кога телефонът ще се появи по нашите ширини и на каква цена, но исканите 1500 долара (възможни 1500 евро у нас) могат да се окажат сериозна пречка пред по-широкото приемане на модела.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.