Смартфони с Harmony OS – след години?

Huawei може да загуби до $30 млрд. заради търговската война
Операционната система на Huawei – Harmony, която бе представена като потенциален заместник на Android все още е далеч от готовност и разработката ѝ може да се проточи още няколко години. Това сподели Джой Тан, вицепрезидент връзки с обществеността в щатското поделение на компанията, по време на интервю за Financial Times.

Компанията ясно осъзнава, че потребителите са свикнали с приложенията на Google и създаването на алтернатива ще отнеме време. Ако изобщо това е възможно от един играч, дори той и с размерите на Huawei. Рен Женфей, основателят на китайския технологичен гигант (на снимката горе), пък сподели в друго интервю наскоро, че новата операционна система няма да замени Android и че компанията възнамерява да продължава да поддържа разработката на платформата.

Женфей допълва, че забраната за достъп до американски технологии може да доведе до 20-30 млр. долара загуби за Huawei още тази година. Междувременно за периода януари – септември оборотът на компанията е достигнал 86 млрд. долара, с 24,4% повече от миналата година. Доставките на смартфони са достигнали 185 млн. бр. – с 26% повече спрямо същия период на 2018-та.

Huawei се оказа без достъп до услугите на Google през май, когато тя бе поместена в "черен спиксък" на правителството на САЩ. В резултат новите смартфони на компанията, като флагманската серия Mate 30, използва свободна версия на Android, която не е предвидена да се интегрира с Google Play. Въпреки че смартфоните бяха представени преди месец, засега още не е ясно дали те ще се доставят в Европа.

Интересно е да се отбележи, че малко след премиерата се появи начин за инсталиране на услугите на Google на новите устройства, но по всичко личи, че това вече не е възможно. Или поне не е по силите (и нервите) на обикновения потребител.
още по темата

Ето как на Huawei Mate 30 могат да заработят услуги на Google

Неофициално на новите флагмани на Huawei могат да бъдат инсталирани Google Play, YouTube и др.
25.09.2019 / 12:52

Huawei представи новата си серия смартфони Mate 30 (допълнена)

Устройствата идват без услуги от Google
19.09.2019 / 05:29

Huawei с безплатен компилатор за приложения от Android за Harmony OS

Компанията обещава 60% ръст на производителността
03.09.2019 / 01:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.