iOS 13 затвърждава тенденцията за високи нива на актуализирани iPhone

Само за месец 55% от апаратите, пуснати на пазара в последната една година, са с най-новата версия на мобилната оперционна система на Apple
iOS 13 продължава впечатляващата тенденция за висок процент инсталации на новите версии на операционната система, която поддържа Apple. Официално стартирала на 19 септември, мобилната операционна система вече е инсталирана на половината от всички iPhone и на 55% от моделите, пуснати на пазара през последната година.

Що се отнася до Android, Google не е актуализирала операционната си система от май 2019 г., така че все още няма информация за инсталациите на Android 10, но анализаторите смятат, че тя
ще остане далеч от процентите на iOS 13. Към май тази година, инсталациите на Android 9 обхващаха 10.4% от устройствата, около девет месеца след публичното ѝ представяне.

Това може би не е напълно справедливо сравнение поради различните бизнес модели, но пък подчертава успеха на Apple в поддръжката на своята по-малка екосистема, така че да може да дистрибутира актуализациите си директно към клиентската база на iPhone. След като Google актуализира Android, той трябва да се разгърне системата до всеки производител, след това всеки производител трябва да приложи свои собствени персонализации и промени в потребителския интерфейс, да ги разпространи в дистрибуторската си мрежа и т.н.

За да оптимизира този сложен процес, Google използва месечни актуализации, които включват корекции на грешки и пачове за защита на устройствата, като ги поддържат сигурни и производителни, но това не включва основни актуализации на самата операционна система.

Apple има много по-лесна задача, тъй като има много по-малко вариации на iPhone и всички те използват един и същ потребителски интерфейс. При наличната пряка връзка с всеки един собственик, внедряването има много по-малко дигитално изоставане във веригата за доставки. Ето защо Apple може да актуализира повече от половината от последните закупени модели iPhone с новата операционна система.
още по темата

Apple отново пуска ъпдейт за iOS 13

Този път целта е да се оправи проблемът с приложенията, работещи на заден фон
08.11.2019 / 05:20

iPhone идва през 2020 г. с най-мощния 5G чип?

Според Nikkei новите модели на Apple ще разчитат на X55 на Qualcomm
30.10.2019 / 04:10

8 от най-добрите игри в Apple Arcade

Ако все още не сте разбрали какво е Apple Arcade, нека напомним, че става въпрос за абонаментна услуга...
26.10.2019 / 10:47

Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Project Treble ускорява разпространението на новите версии на Android, отчитат от Google
24.10.2019 / 04:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.