Google Pixel 4: Двойна камера и жестове

Новото поколение смартфони на Google идва без изненади, но и с очаквани нововъведения
Информацията за новите смартфони на Google, Pixel 4 и Pixel 4 XL, "изтече" доста преди тяхната премиера. Днес комппаниятa обяви официално двете устройства, а продажбите им ще стартират на 24 октомври.

Липсата на изненади не означава липса на ентусиазъм. Да, смартфоните са продуктова категория в която от доста време не се случват гръмки иновации, но в същото време Google една от компаниите, от които се очаква да посочват тенденции на развитие. Ето кои са най-важните неща, които трябва да знаете за новите "Пиксели".

Двойна камера

Елементът с камерите на гърба на Pixel 4 напомня iPhone 11 със своята квадратна форма. Основната новина тук обаче е, че зад него се крият сензора. Много хора може би ще се учудят, но предишните поколения такива продукти на Google всъщност бяха сред най-добрите по отношение на качеството на снимките, въпреки единичните си камери. Основна заслуга в тази насока имат различните софтуерни трикове, използвани от компанията.

Двата сензора на гърба на Pixel 4 и 4 XL са с резолюция 12 и 16 мегапиксела, като пред втория стои оптика с двукратно оптично приближение. Това вероятно звучи смешно на фона перископните обективи, използвани в смартфони като Huawei P30 Pro, но както вече бе споменато Google залагат много на софтуерната обработка. По време на презентацията на двете устройства в Ню Йорк бе подчертано, че Super Res Zoom технологията например дава по-високо качество на образа ако "зуумнете" и кадрирате изображението си докато снимате, отколкото ако изрежете част от вече готова снимка.

Повишената производителност на хардуера е позволила разширяване възможностите на портретния режим, като сега софтуерът може да прилага боке ефект (размиване на фона) към доста по-големи обекти. Допълнително подобрен и нощният режим. Втората камера подпомага снимането на тъмно, което ускорява процеса.

Google Pixel 4: Двойна камера и жестове

Все пак, налице е област, в която четвъртото поколение смартфони на Google прави стъпка назад - селфи камерата. В Pixel 3 на предния панел на устройствата бяха разположени два сензора, които позволяваха правене на широкоъгълни групови снимки. В новите устройства селфи камерата е една с резолюция 8 мегапиксела.

Сензор за жестове

Най-интересното нововъведение в Pixel 4 е управлението с жестове, улавняни чрез радар. За целта смартфоните са оборудвани със специален чип, разработен в рамките на проект, наречен Soli. Благодарение на него устройството може да активира различни функции чрез жестове или да изключва или включва екрана ако съответно се отдалечите или приближите до него.

Всичко това изглежда страхотно, но не трябва да забравяме, че идеята сама по себе си не радикално нова. В началото на годината LG например изпробва нещо подобно в своя модел G8 ThinQ, където бе налице функцията Air Motion. Оказа се обаче, че потребитeлят трябва да се научи да изпълнява прецизни движения пред устройството и в крайна сметка е по-лесно и удобно просто да бъдат натиснати няколко традиционни бутона.Все пак, от Google обещават Motion Sense да бъде развита в бъдеще. Ще следим случващото се с интерес.

Какво друго има в Pixel 4

Pixel 4 и Pixel 4 XL са на практика едни из същи, като разликата е размера на екрана (и батерията). По-малкото устройство е 5,7-инчово с 2800 mAh акумулатор, а XL моделът е 6,3-инчов и идва с 3700 mAh акумулатор. Екраните са OLED и поддържат опресняване до 90 херца.

Останалите хардуерни показатели са очаквани за модели от края на 2019 г.: Snapdragon 855, 6 GB RAM, 64 или 128 GB градена памет, стерео говорители. Допълнително, компанията е оборудвала устройствата си с още два чипа: Titan Security и Pixel Neural Core. Първият, както подсказва името, отговаря за сигурността, а вторият осигурява умните функции на камерата и разпознаването на глас.

Продажбите на устройствата стартират на 24 октомври. Pixel 4 с 64GB памет ще струва 799 долара (в САЩ), а Pixel 4 XL – 899дола. За 128GB се доплаща по 100 долара.
още по темата

iPhone идва през 2020 г. с най-мощния 5G чип?

Според Nikkei новите модели на Apple ще разчитат на X55 на Qualcomm
30.10.2019 / 04:10

Изтрйте пръстовите отпечатъци, ако ползвате Samsung Galaxy S10 или Note 10

Уязвимост може да даде на всеки достъп до смартфона ви
21.10.2019 / 12:34

Всичко, което Google обявиха на Pixel 4 събитието

Pixel 4, Pixel Buds 2, Google Nest WiFi, Pixelbook Go, точна премиерна дата за Stadia и още!
16.10.2019 / 11:26

Pixel 4 идват с режим за астрофотография

Появиха се пълни характеристики на новите смартфони на Google
05.10.2019 / 05:18
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.