Microsoft представи Surface Duo - сгъваем Android смартфон с два екрана

Surface Duo устройството, което Microsoft показа на събитието си вчера, произведе сериозно вълнение в технологичните среди. Информацията за Surface лаптопите беше изтекла доста преди събитието в Ню Йорк тази сряда, но не и за този доста интересен Android сгъваем телефон/таблет с два екрана. Никой не очакваше Microsoft да има подобни аспирации към мобилния свят след фиаското с Nokia/Lumia и агонизиращата и бавна смърт на Windows Mobile. Този път обаче компанията е решила да приеме различен подход и да си партнира с Google, за да гарантира софтуерната поддръжка и библиотеката с приложения.

В момент, в който Android светът чака дебюта на сгъваемите смартфони с гъвкави дисплеи - Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X - Surface Duo е интересна интерпретация на подобна концепция, макар и доста по-консервативна. Тя не включва гъвкав OLED дисплей, а вмсто това два 5,6-инчови конвенционални екрани, поставени един до друг. С оглед на проблемите, които срещнаха гореспоменатите гъвкави концепции, може би решението на Microsoft не е лишено от логика. Пантите между двата дисплея позволяват позиционирането им в произволен ъгъл, като дори е възможно завъртане на 180 градуса, при което дисплеите остават от външната страна на устройството.

Microsoft представи Surface Duo - сгъваем Android смартфон с два екрана

Голямата софтуерна новина е наличието на Android на Surface Duo, за разлика от Windows опреационната система на останалите Surface устройства. Все още не е ясно колко преработена ще бъде версията на Android, но по това, което видяхме в презентациите, това съвсем не е чист Android 10. По думите на Microsoft, Surface Duo ще обедини в себе си най-доброто от Microsoft с най-доброто от Android.


Surface отвън, Android отвътре


Дизайнът на Duo е умалена версия на Surface Neo таблета. И въпреки че Duo няма отделен външен екран, 360-градусовата панта позволява, както вече споменахме, дисплеите да бъдат позиционирани от външните страни. Microsoft не сподели точните размери на Duo, но и двата екрана имат големи рамки от всички страни, с доста място между тях. Друга особеност е отношението на страните, което изглежда като 4:3, вместо 16:9. Това ще направи Surface Duo доста по-широк от съвременните смартфони.

Microsoft представи Surface Duo - сгъваем Android смартфон с два екрана

Когато е отворен, Surface Dio представлява 11-инчов таблет с прекъсване в средата на екрана. Устройството може да бъде използвано като един голям екран, но основната му цел, подобно на Surface Neo, е мултитаскинг на два дисплея. Duo позволява отварянето на няколко приложения и работа с всяко от тях - например влачене и преместване на файлове, снимки, текст, презентации, PDF и други подобни от единия екран в другия - съответно от едно приложение в друго.

Въпросите


Те са много - каква ще е камерата, чипсетът, животът на батерията и най-вече - цената. Surface Duo безпорно е интересно устройство и фактът, че Microsoft са имали смелостта да се върнат в мобилния сегмент с Android под мишница, говори за сериозните им амбиции. Дали докато останалите играчи на мобилния пазар се опитват да накарат гъвкавите дисплеи да работят, Microsoft няма да предложи нещо далеч по-практично? Един от проблемите пред подобен сценарий лежи в дебютната дата на Surface Duo, която ще бъде в края на 2020-а година. По това време не само ще имаме сгъваеми телефони с гъвкави екрани, но най-вероятно Galaxy S11, iPhone 12 и Pixel 5 ще са доста по-напред с иновациите и Microsoft ще има да наваксва сериозно.
още по темата

Бил Гейтс: Windows Mobile замалко да завладее света

Като причина за провала мобилната операционна система той посочва антимонополно разследване в САЩ
07.11.2019 / 03:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.