iPhone 11 срещу Pixel 3XL, Galaxy S10+ и OnePlus 6T - Нощен режим

Сега, след като Apple най-сетне пусна нощен режим в iPhone 11, е време да сравним снимките при ниска осветеност с Android конкуренцията. Преди малко повече от година Google представи Night Sight режима, който веднага получи добър прием от феновете експертите и показа колко напред бяха Google при софтуерните алгоритми що се отнася до фотография. Много скоро след това останалите играчи в лицето на Samsung, OnePlus, Huawei и LG разработиха собствени "нощни режими", а ето че Apple се оказаха последни на това влакче. Да видим какво са свършили.

Интерфейс

Изпълнението на този нощен режим при iPhone е малко по-различно от това при Android съперниците му. Galaxy S10, Pixel 3XL и OnePlus изискват доста плъзгане из менютата, за да стигнат потребителите до режима за ниска осветеност, но веднъж активиран, той може да бъде ползван при всякакви ситуации. Night Mode на iPhone от своя страна се появява само когато в кадъра има недостатъчно светлина. Това е изпълнено като икона на сърповидна луна в горния десен ъгъл до светкавицата.

Процесът на снимане

Снимането в нощен режим не се различава от това при който и да е от останалите на iPhone смартфоните. Това, което се случва, когато натиснете виртуалния бутон, обаче е различно. Тъй като нощният режим удължава експозицията и сваля скоростта, времето за снимката се увеличава. При Pixel 3XL например в центъра на екрана има брояч, който известява колко точно време трябва да държите телефона неподвижно, за да се получи кадъра. Galaxy S10 и OnePlus 6T просто съветват "да стоите неподвижно", без да ви казват колко точно. Всички телефони правят допълнителна софтуерна обработка около секунда-две след като снимката е направена, което предотвратява възможността да снимате няколко бързи кадъра един след друг.

iPhone ползва таймер с обратно броене в нощния режим, но го поставя в долната част на екрана, за да не пречи на зрителното поле докато правите снимката. Приложението, което управлява камерата, казва на потребителите и колко време ще отнеме последвалата обработка - обикновено секунда или две, в зависимост от наличната светлина. Потребителите могат да изберат и ръчно времето за обработка до 10 секунди, което на теория трябва да подобри допълнително качеството на получения кадър.

iPhone 11 срещу Pixel 3XL, Galaxy S10+ и OnePlus 6T - Нощен режим

Допълнителен бонус е, че можете да видите какво се случва със снимката, докато тя се обработва - нещо, което е рядкост при подобни задачи, които товарят процесора на устройството. Нито един от другите нощни режими не предлага толкова прозрачност на това, което се случва и опции за контрол. Което показва, че Apple може и да са догонващи в нощните снимки, но техният режим не изглежда прибързан или копиран от конкуренцията.

Резултатите

Естествено, процесът на снимане остава на заден план, когато резултатите се появят на екрана. Като цяло останахме доста впечатлени от Night Mode при iPhone 11. Когато преди година за пръв път пробвах нощния режим на Huawei Mate 20 Pro, не можах повярвам какво са успели да постигнат китайците с добра софтуерна обработка и малко хитринки. Оказва се, че Apple са успели да надминат не само този режим, но и Night Sight на Google, който се смяташе за еталон при нощната фотография със смартфон.

Pixel 3XL (горе ляво), Galaxy S10+ (горе дясно), iPhone 11 (долу ляво) и OnePlus 6T (долу дясно)

Pixel 3XL (горе ляво), Galaxy S10+ (горе дясно), iPhone 11 (долу ляво) и OnePlus 6T (долу дясно)


Тествах четирите устройства при различни условия. iPhone 11 се представи на изключително добро ниво при всички тестове и успя да направи ясни, ярки снимки, които не изглеждаха преекспонирани или изкуствено "напомпани". В няколко от снимките, на които хванах нощното небе, дори се забелязват звезди, които човек трудно може да види с невъоръжено око - доказателство за това до къде е стигнала мобилната фотография. Нощният режим на iPhone 11 не беше победител навсякъде, но като средно представяне победи останалите, а OnePlus 6T без всякакви съмнения се представи най-зле от четирите телефона.

Изглежда алгоритмите на Apple, които обработват снимките и се грижат за управлението на камерите при нощния режим, са били доста добре настроени, що се отнася до калибрация на цветовете. Дори при кадрите, в които всички телефони се представиха добре, снимките от iPhone 11 изглеждаха най-естествено от всички. Отдавам това на способността на алгоритмите да разпознават доста добре сцените, които снимат - и съответно да избират адекватни настройки.

От ляво надясно - iPhone 11, Pixel 3XL, Galaxy S10+, OnePlus 6T

От ляво надясно - iPhone 11, Pixel 3XL, Galaxy S10+, OnePlus 6T


Погледнете например снимката на тази рамкирана картина, заснета при много ниска осветеност. Galaxy S10+ доста се затруднява да предаде детайлите и формите, Pixel 3XL дава доста впечатляващи нива на детайли, но iPhone 11 снимката изглежда като правена при пуснато осветление. Текстурите са видими, ясни, а цветовете са точни. Дори отражението се вижда, а ако приближите, ще можете да прочетете част от текста.

iPhone 11 (горе ляво), Pixel 3XL (горе дясно), Galaxy S10+ (долу ляво) и OnePlus 6T (долу дясно)

iPhone 11 (горе ляво), Pixel 3XL (горе дясно), Galaxy S10+ (долу ляво) и OnePlus 6T (долу дясно)


В снимките от панаира също се вижда добрата последваща обработка на кадрите на iPhone 11. При подвижните кадри има леко замазване - там Pixel 3 все пак побеждава, но като цяло резултатите изглеждат повече като снимка на статичен обект, отколкото на подвижен такъв. Когато люлката наистина е статична, детайлите при iPhone 11 надминават тези на Pixel 3 и дори можете да видите вече споменатите звезди.

Разбира се, в САЩ в момента очакват Google Pixel 4, който неминуемо ще предложи различна и подобрена система от камери и Night Sight режим. В момента обаче Apple сериозно се върнаха на сцената на мобилната фотография, особено при нощните снимки. Конкуренцията от Android отново е в ролята на догонващ и има какво да научи.

още по темата

iPhone 11 срещу най-доброто от лагера на Android

Кой от изброените смартфони бихте избрали вие?
26.11.2019 / 01:57

Google Pixel 4: Двойна камера и жестове

Новото поколение смартфони на Google идва без изненади, но и с очаквани нововъведения
15.10.2019 / 10:59

Pixel 4 идват с режим за астрофотография

Появиха се пълни характеристики на новите смартфони на Google
05.10.2019 / 05:18

Кой нов iPhone да изберем?

iPhone 11 срещу iPhone 11 Pro срещу iPhone 11 Pro Max
01.10.2019 / 03:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.