iPhone 11 Pro Max срещу Galaxy Note 10+: Кой е по-добър?

Не зависимо от коя страна на барикадата се намирате, няма спор, че iPhone 11 Pro Max и Galaxy Note 10+ са на върна на смартфон хранителната верига в момента. И двете устройства са много впечатляващи със своите гигантски екрани, системи от камери и мощ на няколко декстоп компютъра от близкото минало. В този момент тези два телефона са най-доброто, което технологиите могат да предложат, а цените им го потвърждават. Разбира се, в природата няма абсолютна симетрия, както и абсолютно равенство. Ето защо в следващите редове ще разберем кой от двата флагмана заслужава място във вашия (голям) джоб.

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Дизайн

Минаха две години откакто Apple обяви своя iPhone X и направи най-революционната промяна в дизайна си от... първия модел iPhone насам. Премахването на Home бутона и разпъването на дисплея по целия екран, както и омразният за доста хора прорез (notch), дадоха на много конкуренти храна за размисъл и посока за следване. Така се роди и тенденцията, която наблюдаваме през последните години при дисплеите на смартфоните - за добро или лошо.

iPhone 11 Pro Max срещу Galaxy Note 10+: Кой е по-добър?

iPhone 11 Pro Max използва същата дизайн философия, която след толкова много имитации вече изглежда малко остаряла. Поставянето на системата от камери зад голямо четириъгълно стъкло е смел ход, но по първите впечатления на потребителите - доста грозен ход, също така. Samsung от друга страна дълго време избягваше да прибегне към въпросните прорези и дори си правеше шеги с Apple (рекламата с боядисаните в черно чела), но с Galaxy 10 серията корейците бяха принудени да представят иновация в иначе доста консервативния дизайн от последните няколко поколения. Тук на сцената идват дупките в екрана и можем да спорим дали те са по-добри от прорезите, но в крайна сметка Galaxy Note 10+ има размерите на Note 9, но половин инч по-голям екран, което е постижение само по себе си. Цялостният дизйн също изглежда доста по-рафиниран от този на iPhone 11 Pro Max.

Победител: Samsung Galaxy Note 10+

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Размер

Ако обичате големи телефони, ще харесате и двата модела. iPhone 11 Pro Max има 6,5-инчов дисплей, а Galaxy Note 10+ - 6,7-инча, което прави двата телефона не особено удобни за работа с една ръка. Ето и точните размери на устройствата:
  • iPhone 11 Pro Max: 77.8 x 158 x 8.1mm
  • Galaxy Note 10+: 77.2 x 162.3 x 7.9mm
И докато двата телефона изглеждат почти идентични на хартия, iPhone 11 е малко по-удобен в ръката. Той е и с 5мм по-къс от Note 10+ и има по-плосък дизайн, в контраст с Infinity дисплея на Note 10+.

Победител: iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Дисплей

Ако сте наясно откъде Apple взимат дисплеите си, най-вероятно ще отгатнете изхода от тази категория. Да, точно така - Samsung доставят OLED панелите за iPhone 11. Отчитайки този факт, не е изненадващо, че разлики на практика няма между двата панела. Samsung по принцип предлага повече опции за настройка на цветовия баланс и няколко различни режима на работа, докато при Apple получавате това, което виждате първоначално. Калибрацията обаче е доста добра и без да се налагат допълнителни настройки. Изводът е, че дисплеите и на двата телефона са едни от най-добрите в момента.

iPhone 11 Pro Max срещу Galaxy Note 10+: Кой е по-добър?


Победител: Равенство

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Производителност

Не е нужно да казваме, че и двата телефона са невероятно бързи и ще се справят с всяка задача, която можете да хвърлите срещу един мобилен телефон. Galaxy Note 10+ разчита на последния чипсет на Qualcomm - Snapdragon 855, докато iPhone 11 Pro Max използва собствената разработка на Apple - А13 Bionic. И двата чипа са изработени по 7-нанометров производствен процес за по-добра енергийна ефективност и намален размер, двата имат специфично невронно ядро, отделено за задачи, които изискват изкуствен ителект и други подобни алгоритми.

На хартия и поне що се отнася до синтетични тестове, чиповете на Apple винаги са се представяли на най-високо ниво - заради характерната им архитектура и наличието на повече кеш. Това обаче не означава, че Galaxy Note 10+ е бавен телефон. Всъщност, разликите ще могат да бъдат видени само в споменатите синтетични тестове, докато при ежедневна употреба едва ли ще усетите някой от двата телефона като осезаемо по-бърз.

Победител: iPhone 11 Pro Max (на хартия)

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Камери

Тук нещата започват да стават интересни. И двата телефона имат три основни камери, като Note 10+ добавя и четвърти сензор за дълбочина.


iPhone 11 Pro Max срещу Galaxy Note 10+: Кой е по-добър?


iPhone 11 Pro Max
  • Camera 1: 12MP wide, f/1.8, OIS
  • Camera 2: 12MP telephoto, f/2.0, OIS, 2x optical zoom
  • Camera 3: 12MP ultra wide, f/2.4, 120-degree FOV
Galaxy Note 10+
  • Camera 1: 16MP ultra wide, f/2.2
  • Camera 2: 12MP Wide, f/1.5-f/2.4
  • Camera 3: 12MP Telephoto, f/2.1
И докато системите са доста подобни, начинът, по който те работят, не е. Apple поставя по-голям акцент върху ултра-широкоъгълната камера. В двата телефона има и чисто нов нощен режим, който всъщност не беше особено успешен при първите тестове с Note 10+. За да бъдат оценени камерите достатъчно качествено, ще трябва да почакаме и да направим по-екстензивни тестове, така че - засега тази категория остава само на хартия.

Победител: N/A

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Батерия/Зарядно

Бързо зареждане е налично и при двата телефона с включените в комплекта зарядни устройства. Note 10+ обаче има един коз, който липсва при iPhone 11 - 45W бързо зареждане. С подходящ адаптер, ще можете да зареждате Galaxy-то по-бързо от всички налични до този момент на пазара телефони. Това може и да не означава твърде много, но понякога 15 минути до пълен заряд на батерията могат да се окажат решаващи.

Друга разлика между двете устройства е безжичното зареждане. Докато и двата телефона могат да бъдат зареждани индуктивно, само Note 10+ има опцията за обратно зареждане на други устройства - на практика телефонът може да служи като подложка за безжично зареждане. Което може да е много полезно, ако имате други подобни джаджи и ги използвате често.

Победител: Galaxy Note 10+

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Капацитивна писалка/стилус

Тук не сме особено честни, тъй като слуховете, че iPhone 11 Pro Max ще получи поддръжка на Apple Pencil, се оказаха неверни и трябва да разчитате на пръстите си за всички команди, подавани към телефона. Note 10+ от друга страна дължи до голяма степен съществуването си на култовия стилус, запазена марка за сериите.


iPhone 11 Pro Max срещу Galaxy Note 10+: Кой е по-добър?


Не само можете да ползвате писалката за по прецизна работа (когато е необходим ръкописен подпис или да посочите определена клетка в Excel), но благодарение на различни приложения с добавена реалност (AR Doodles), ще можете да рисувате виртуални картини във въздуха. S Pen може да се използва и като дистанционно за камерата, музикалния плейър и други полезни приложения. Чиста победа!

Победител: Galaxy Note 10+


Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Звук

Години наред Samsung отказваше да се раздели с 3,5-милиметровия аудиожак и по подобие на прореза, се подиграваше на Apple за липсата на подобна свързаност. Това предимство обаче вече липсва. Note 10+ няма 3,5mm и по подобие на iPhone 11 Pro Max, в пакета дори няма адаптер, който да ползвате през USB-C. И двата телефона обаче предлагат сравнително добри USB-C слушалки.

Note 10+ има и друга иновация - на предния панел няма видими говорители - телефонът използва дисплея, за да осигури Dolby Atmos стереозвук. iPhone 11 Pro Max също предлага Dolby Atmos, но с по-конвенционална система от два видими говорителя. Въпреки всички тези различия, крайният резултат е много близък. Направо равен.

Победител: Равенство

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Сигурност и биометрия

Както предходния XS модел на Apple, iPhone 11 Pro Max използва Face ID като единствена биометрична опция за сигурност. Samsung от своя страна остава с пръстовия отпечатък, като този път неговото място е под дисплея, каквато е последната мода. За съжаление, тази технология има да извърви още доста път и по-старите капацитивни и специално позиционирани сензори все още са доста по-добри в бързото и точно разпознаване на биометрия. По-добра е и системата Face ID, между другото.

Победител: iPhone 11 Pro Max

Apple iPhone 11 Pro Max срещу Samsung Galaxy Note 10+: Заключение

Ако тръгнем да броим победите на двата телефона, те излизат по три, останалите категории са равни. Вярвате или не, не сме нагласили резултатите, за да бъдат такива, каквито са. В крайна сметка и Apple, и Samsung са изключително наясно с конкуренцията в лицето на другия. Което води и до подобни равенства. Надяваме се поне да сме успели да очертаем силните и слабите страни на двата телефона, за да ви помогнем да изберете. Разбира се, когато става дума за устройство за 2000 лева, което и да си купите, няма да съжалявате.

iPhone 11 Pro Max срещу Galaxy Note 10+: Кой е по-добър?

И за да не останете с празни ръце след като сте прочели тази стена от текст, ще обобщим резултатите по този начин - ако капацитивната писалка и по-бизнес устройствата ви прилягат и подхождат - Note 10+ няма да ви разочарова. Ако пък сте от по-лайфстайл ориентираните натури (извиняваме се за тромавата чуждица), то iPhone 11 Pro Max е перфектен избор да блеснете навсякъде.
още по темата

Samsung готви по-евтин вариант на Galaxy Note?

Според слух корейците работят върху доста по-достъпна версия на своя флагман, оборудван със стилус
26.09.2019 / 12:00

Apple страда от търговската война между САЩ и Китай

Компанията се срива в класацията на топ марки в Поднебесната
19.09.2019 / 12:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.