Китайски хакери следят потребители на iPhone, Android и Windows

Екипът за сигурност на Google - Project Zero – разкри редица злонамерени интернет страници, които успяват да получат достъп до устройствата жертвите, без те да разбират
Пробивът срещу iPhone от миналата седмица може да се окаже по-широкомащабен от първоначалната информация и да обхваща и устройства с Android и Windows.

Според източници на Forbes атаките, които използват злонамерени интернет страници за инсталиране на софтуер за наблюдение в устройствата на жертвите, може да са част от дългогодишна кампания с произход Китай.

Съобщава се, че атаките, открити от изследователи по сигурността на Google, са насочени основно към устройства, използвани от уйгурския мюсюлмански етнос в страната, като част от репресията от страна на китайската държава.

Насочени атаки

Миналата седмица от екипа за сигурност на Google - Project Zero – разкриха редица злонамерени интернет страници, които успяват да получат достъп до устройствата iPhone на жертвите, без те да разберат това. След като се осъществи достъп чрез пренасочваща връзка, устройствата биват заразявани със злонамерен софтуер, който предоставя данни като информация за контакти, медийни файлове и дори GPS координати за местоположението на потребителя към сървърите на хакерите.

Засегнати са версиите на операционната система на iPhone до iOS 12, като хакерите също така могат да откриват какви приложения е инсталирал потребителят, получавайки данни от популярни услуги като Instagram, WhatsApp и Telegram, както и от продукти на Google като Gmail и Hangouts.

Кампанията, твърдят от Google, е насочена предимно към сайтове, които представляват интерес за уйгурската общност в Китай, като целта ѝ е да се таргетират конкретни групи потребители. През последните години уйгурите са обект на сериозно наблюдение от страна на китайските власти, особено в провинция Синдзян, като последните данни на ООН сочат, че към момента са задържани повече от милион представители на тази общност.

Все още от Google и Apple не са коментирали случаите, както и факта, че атаките са били актуализирани с течение на времето, когато са били пускани различни операционни системи и нови модели смартфони и персонални компютри. Microsoft пък отбелязвар, че все още не са получавали конкретна информация от екипа на Google.

Иначе Google информира Apple за слабостите в операционната ѝ система още през февруари, като нова версия на iOS беше пусната скоро след това.
още по темата

Смартфони с Android на популярни марки идват с инструменти за следене

Запушването на "пробойните" е невъзможно
18.11.2019 / 06:32

Apple страда от търговската война между САЩ и Китай

Компанията се срива в класацията на топ марки в Поднебесната
19.09.2019 / 12:59

За първи път Apple ще излъчва събитието си на живо в YouTube

Вече зрителите няма да са ограничени само до уебсайта на компанията или Twitter
09.09.2019 / 10:30

$1 млн. награда за откриване на недостатъци в сигурността на iPhone

Аpple предлагат рекордно заплащане за експертите, които успеят да достъпят ядрото на знаковото за компанията устройство от разстояние, без допълнителна помощ
09.08.2019 / 09:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.