Изглежда търговската война между САЩ и Китай се задълбочава. Huawei смята да пусне своя нов флагман Huawei Mate 30 Pro, но от Google коментират, че ако устройството влезе в продажба, то не трябва да има инсталирани услугите на компанията - като Maps, Search, YouTube.

Последното развитие на сагата даде временна отсрочка на Huawei, но говорител на Google е казал пред Reuters, че тази отсрочка не касае пускането на пазара на нови продукти - и по-конкретно Mate 30. Повече от 130 запитвания са били направени от щатски компании за позволение да продават продуктите си на Huawei, но нито едно подобно позволение не е било издадено.

И докато Huawei все пак може да използва Android - операционната система е с отворен код - китайската компания има нужда от специално позволение от Google да включи в софтуерния пакет PlayStore и всички популярни приложения на американците. Google също така не обяви официално дали е подала искане да предостави тези приложения на Huawei.

Новите модели от Mate 30 серията ще бъдат официално представени на 18-и септември, така че Huawei има много малко време за реакция да реши този проблем. Липсата на Google приложенията може да се окаже много сериозен удар по продажбите на иначе традиционно добрите като хардуер Mate телефони. Кой би си купил Android телефон без PlayStore и достъп до най-разпространените и използвани услуги - Gmail, Maps и прочее.

Изглежда позициите на двата лагера се променят непрекъснато - Huawei първоначално заяви, че има собствена операционна система в разработка, която може да използва вместо Android (HongMeng, по-късно официално представена като Harmony OS), но след това официално заяви, че ще продължи да ползва Android, ако правителството на САЩ позволи.

По-малко от три седмици остават до пазарния дебют на Mate 30 устройствата и предстои да видим до къде ще стигне тази война и коя от двете страни ще се окаже победител, ако такъв вече може да има. Потребителите със сигурност губят от подобно стечение на обстоятелствата, защото пазарът се лишава от много силен конкурент, а както знаем - конкуренцията винаги води до по-добри резултати именно за потребителите. Продължаваме да следим темата отблизо.