Смартфони на Samsung и Apple са разследвани за електромагнитно излъчване

Apple iPhone 7 и iPhone 8, както и Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 и Galaxy J3 излъчват над допустимите нива?
Федералната комисия по комуникации (FCC) на САЩ е започнала разследване след поява на данни, че електромагнитното излъчване на смартфони на Apple и Samsung от посочените в тамошния закон минимуми. Това твърдят от Chicago Tribune, където миналата седмица публикуваха данни, измерени в лабораторията RF Exposure Lab.

Моделите, за които става въпрос са Apple iPhone 7 и iPhone 8, както и Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 и Galaxy J3. Повишените излъчвания са измерени най-вече при тестове, симулиращи устройства на 2мм разстояние от човешкото тяло – т.е. ситуация по време на разговор по телефона или при държане на смартфона в джоб на дреха.

От Chicago Tribune подчертават, че са провели тестове само на 11 смартфона, 5 от които са споменатите по-горе.

Редно е да се отбележи, че не ясно какви са рисковете от електромагнитното въздействие на смартфоните върху човешкото тяло. Според някои децата и младежите днес са изложени на повече радиация, спрямо по-старите поколения.

Т.нар. SAR (Specific Absorption Rate – относителен коефициент на поглъщане) е показател, определящ количеството електромагнитна енергия, поглъщана от тъканите в човешкото тяло за единица време. Измерва се във ватове на килограм (W/kg). Препоръчваната от Световната здравна организация горна граница е 2 W/kg.

В ЕС е в сила стандартът EN 62209-1, който регламентира максимално допустимо лъчение от 2 W/kg за 10 грама тъкани в главата 4 W/kg за останалата част от тялото. При тези условия ръстът на температурата е не повече от 0,3 градуса, което се счита за безвредно. Американката FCC пък ограничава излъчването до 1,6 W/kg.

Повече SAR и електромагнитното излъчване на смартфоните, четете тук.
още по темата

Apple ще представи новите модели iPhone на 10 септември

Новите три модела на компанията вероятно ще разполагат с тройна задна камера
30.08.2019 / 11:14

Apple вече тества бета версията на iOS 13.1

Компанията определено не чака пускането на iOS 13.0
28.08.2019 / 10:58

Кои са най-опасните смартфони

SAR стойностите на устройствата е под пределните стойности, но разнообразието при този показател е впечатляващо
04.01.2019 / 06:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.