Nokia се връща към дизайн от най-страшния период в историята си?

В задаващи се модели явно се отказват от камерата в стил iPhone X и се връщат към кръглия дизайн от Lumia 1020
В интернет се появиха изображения на задаващия се смартфон Nokia 7.2, който холдингът HMD Global ще пусне на пазара през първата половина на септември. В новия апарат се забелязва, че разработчиците са премислили дизайна на камерите. Те ще са разположени в кръгъл елемент, оформен в духа на смартфоните от серията Lumia, от времето, когато Nokia бе собственост на Microsoft и когато бе в период на упадък. Предната камера към е поместена в минималистичен прорез, т.е. и тук вече не се търси наподобяване на iPhone X.

Външният вид на Nokia 7.2 бе публикуван от Nokia Power User. Съдейки по оказалите се в разположение на сайта прес изображения задаващото се утсройство ще е по-тънко от своите предшественици, но точните му мерки засега не са известни.

Преди години Nokia бе лидер на пазара на смартфони, като през 2007 г. (по данни на Statista) дялът на нейните устройства, управлявани от Symbian OS, достига почти 51%. След появата на оригиналния iPhone през лятото на същата година обаче тази цифра започва неумолимо да пада. В края на 2011 г. компанията преминава на платформата Windows Phone, която Microsoft разработват като отговор на iOS на Apple и Android на Google. Първите такива продукти са Lumia 710 и 800.

Преходът обаче не се оказва особено успешен за компанията и през есента на 2013 г. мобилното ѝ поделение става собственост на Microsoft, откъдето заплащат за него 5,44 млрд. долара. Междувременно продажбите продължават да падат и през първото тримесечие на същата година доставките достигат 7,4 млн. бр., което е едва 4,3% от пазара.

През пролетта на 2016 г. Microsoft, след като така и не успява да съживи поделението, го продава на FIH Mobile и HMD Global за 350 млн. долара. Година по-късно започва повторно завръщане на Nokia, но този път на базата на Android.

Модулът с камерата на новия Nokia 7.2 е с кръгла форма, като този от появилия се през 2013 г. Lumia 1020, макар че в сегашния си вид той не стърчи от задния панел. Този дизайн ясно се отличава от многото клонинги на последните поколения iPhone, с които е залят пазарът. Погледът назад обаче не е особена изненада след като от миналото лято HMD Global придоби марката PureView от Microsoft.

Въпросният модул включва три матрици с различни характиристики. Базовият ще 48-мегапикселов и ще стои зад 120-градусова оптика. Пак там е разположена и светодиодна "светкавица" (при класическите камерафони на Nokia тя беше ксенонова).

По данни на SlashGear същият блок с камери е интегриран и в модела Nokia 6.2, който също се очава през септември. И двата апарата са идентични по външен вид, базирани са на Qualcomm Snapdragon 660 и са с 6,3-инчови екрани.
още по темата

IFA 2019: Nokia представя пет нови устройства

Финландската марка готви два смартфона и три "ретро" телефона
05.09.2019 / 05:31

Кога смартфоните Nokia ще получат Android 10

Най-пресните устройства ще получат новата версия на ОС през последната четвърт на 2019-та
23.08.2019 / 04:15

Nokia се връща отново към историята – възражда и модела 2720

Възраждането на класиката, допълнена с поддръжка на приложения и LTE мрежи, ще е през септември
22.08.2019 / 03:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.