Смартфоните на Xiaomi ще имат ултра-икономичен режим?

Тя е открита в тестова версия на MIUI и чрез нея смартфон е работил над 33 часа при 10% заряд
В една от тестовите версии на платформата MIUI 9.8.10 за смартфони на Xiaomi е открит режим за максимално пестене на енергия, наречен Supersaver. Новината бе съобщена от китайския сайт ITHome.

MIUI е операционна система, базирана на Android, с отворен код, която се разработва от Xiaomi. Отличава се с изменен потребителски интерфейс.

По думите на изследователите, които са имали досег до тестовата сглобка на софтуера, предназначена за вътрешна употреба, даденият режим се активира автоматично когато зарядът на батерията падне под 10%.

Неназовано устройство на изследователите е проработило около 33 часа без допълнително зареждане. Не се уточнява и как е бил използван смартфонът по време на този период. Трябва да се подчертае, че времето за работа зависи както от капацитета на акумулатора, така и от редица други фактори.

Не е ясно и кога функцията ще се появи в масовите версии на MIUI. И без нея устройствата на Xiaomi демонстрират нелоши времена на автономна работа. Преди време компанията показа как Redmi 7, базиран на Qualcomm Snapdragon 710 и MIUI 10, оборудван с 4000mAh батерия, работи над 435 часа в режим на очакване.

Също така трябва да се отбележи, че идеята за ултра пестеливо ползване на батерията не е нещо радикално ново. С аналогични функции разполагат и софтуерните платформи на други производители.

Подобни режими представляват редица мерки, предприемани от операционната система, с цел удължаване автономната работа. При OLED екрани например автоматично може да се пуска режим на тъмни фонове. Освен това се деактивират GPS модулът и функциите по синхонизиране на смартфона с облачни услуги. Работещите във фонов режим приложения пък се опресняват значително по-рядко. Също така често дисплеят работи с намалена яркост и е деактивирана вибрацията.

Максималното спестяване на енергия може да доведе до драстично намаляване на функционалността на смартфона. В най-екстремните случаи в крайна сметка потребителят разполага с устройство със съвсем базови функции, т.е. на практика не се различава от обикновен GSM.

Интересно е да се отбележи, че в смартфона на Xiaomi сред активните приложения в този режим остава месинджърът Wechat, който е много популярен в Китай. Софтуерът предлага не само възможност за комуникация, но и за извършване на плащания (Wechat Pay). Не е изключено обаче да е налице опция за самостоятелно създаване на списък с активни приложения, които да бъдат достъпни и след активиране на Supersaver.
още по темата

Най-евтиният смартфон на Xiaomi идва с впечатляваща батерия

Redmi 8A идва с 5000mAh акумулатор и ще струва по-малко от 150 лв.
19.09.2019 / 02:52

Samsung и Xiaomi представиха 108-мегапикселова камера за смартфони

Целта на разработката е повишаване качеството на снимките в сложни условия
12.08.2019 / 01:48

Смартфони на Xiamoi ще се зареждат от слънцето?

В интернет се появиха изображения на устройство оборудвано с фотоволтаичен панел
06.08.2019 / 08:24

Така ли ще изглежда сгъваемият смартфон на Xiaomi?

Компанията подготвя устройство не с една, а с две сгъвки
12.02.2019 / 11:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.