Samsung и Xiaomi представиха 108-мегапикселова камера за смартфони

Целта на разработката е повишаване качеството на снимките в сложни условия
Samsung обяви първия в света сензор предназначен за камери в смартфони със 108 млн. пиксела. Новият компонент се казва ISOCELL Bright HMX и е създаден в партньорство с Xiaomi.

Подобни резолюции не са нещо нечувано при т.нар. средноформатни камери, но ISOCELL Bright HMX е първата такава матрица с формат 1 на 1,33 инча. Разработчиците посочват, че увеличеният брой пиксели е довел до увеличава не количеството регистрирана светлина при слабо осветление. Резултат от това е увеличено качество на получените снимки.

В компонента е използвана технологията Tetracell на Samsung, позволяващa обединяване на данните от съседни пиксели. При нея, вместо да се използва традиционна подредба фоточуствителните елементи по матрицата, улавящи светлина в трите основни цвята, са са разположени в групи по четири, формирайки големи цветни пиксели при четири пъти по-ниска резолюция. По този начин сензорът може да качествени 27-мегапикселови изображения (108÷4=27). Вероятно в някои режими все пак ще могат да бъдат получавани и пълноразмерно 108-мегапикселови снимки, чрез софтуерно предподреждане.

Samsung и Xiaomi представиха 108-мегапикселова камера за смартфони

Сред останалите осбености на ISOCELL Bright HMX се посочва и технологията Smart-ISO, която отговяря за автоматичното настройване на светочувствителността в зависимост от осветеността.

Очаква се производството на сензора да стартира в края на август. Първите устройства, оборудвани с него, по всичко личи, че ще бъдат на Samsung и Xiaomi. Китайците вече заговориха за такъв апарат, а междувременно вече подгряват клиентите си за смартфон с 64-мегапикселова камера.
още по темата

Xiaomi подготвя и достъпен смартфон със 108-мегапикселова камера?

Той се очаква да е няколко пъти по-евтин от футуристичния Mi Mix Alpha
02.10.2019 / 11:02

Xiaomi готви смартфон с извит по корпуса екран

Mi Mix Alpha идва с дисплей, почти два пъти по-голям от предния панел
24.09.2019 / 05:21

Xiaomi с рекорден срив на печалбата

По-малките печалби са заради намаляващото търсене на смартфони, занапред се очаква ръст в други направление
21.08.2019 / 03:29

Смартфоните на Xiaomi ще имат ултра-икономичен режим?

Тя е открита в тестова версия на MIUI и чрез нея смартфон е работил над 33 часа при 10% заряд
15.08.2019 / 01:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.