Нов зловреден софтуер заразил над 25 млн. Android устройства

Agent Smith засега най-често е срещан в Индия и околните държави, но винаги е хубаво да проверяваме приложенията, които сваляме
Изследователи по сигурността са открили нов злонамерен софтуер, който вече е заразил повече от 25 милиона Android устройства. Наречен Agent Smith, кодът влиза в устройствата чрез компрометирани приложения, след което се прикрива като апликация, свързана с Google.

Според съобщение, разпратено до пресата от компанията за киберсигурност Check Point, след като зловредният код стане активен на дадено устройство, софтуерът търси общи приложения и ги заменя с компрометирани версии, които показват фалшиви реклами за финансови печалби.

"Зловредният софтуер атакува приложенията, инсталирани от потребителя, и прави реакцията от негова страна много трудна, ако не е професионалист", казва шефът за изследванията на мобилни заплахи в Check Point, Джонатан Шимонович.

Методите, които използва Agent Smith, са подобни на други злонамерени програми като Gooligan, Hummingbad и CopyCat. От Check Point предупреждават, че векторът на атака, който новият зловреден софтуер използва, може лесно да се пригоди и за по-сериозни пробиви в сигурността като кражба на банкова информация и шпионаж.

Към момента Agent Smith е откриван предимно в Индия и съседните ѝ страни, тъй като той се разпространява главно чрез 9Apps, магазин за приложения на трети страни, популярен в региона. При всички случаи обаче е хубаво да имаме едно наум, когато сваляме непроверени приложения на трети страни.
още по темата

Нов зловреден софтуер атакува през уеб приложения

Nodersok използва интернет сайтове, за да превърне компютрите в канали за атаки, без да разчита на зловреден код
30.09.2019 / 09:46

7 трика за оптимизирано търсене в Google

Понякога основните ви запитвания може да се окажат недостатъчни за откриването на най-добрите възможни резултати
26.07.2019 / 11:24

Reuters: Западни специални служби са хакнали руската Яндекс

Целта на атаката е била следене на потребителите
28.06.2019 / 11:59

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52

Три четвърти от приложенията носят сериозни рискове за сигурността

Според доклад на Positive Technologies 35% от апликациите имат слабости, свързани с несигурното предаване на чувствителни данни
21.06.2019 / 03:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.