Как музиката се освободи от оковите на домашната уредба

Когато Sony представи първия си уолкмен през 1979 г., това беше първата стъпка към освобождаването на меломаните от редица ограничения
Когато Sony представи първия уолкмен през 1979 г., преносимият, макар и неудобен, касетъчен плейър направи революция. Той свали от любителите на музиката по света оковите на домашната уредба и вместо само в къщи, те вече можеха да се наслаждават на любимите си мелодии и на път за работа или по време на разходка. Това разбира се не попречи някои хора да видят в уолкмена на Sony "мощен символ на антисоциално електронно бъдеще" и да изпитат "притеснения за съдбата на човечеството".

40 години по-късно хората са свикнали да слушат музика (или подкасти - добре дошли в 21-ви век), където и да отидат. Критиците на последните иновации като AirPods на Apple, представят същите аргументи, както и техните предшественици - слушането на музика, докато човек върви по улицата, всъщност е антисоциално, опасно и като цяло неприятно.

Но благодарение на смартфоните, услугите за стрийминг и безжичните слушалки, музиката вече е по-мобилна от всякога. Следващата диаграма показва няколко основни етапа на дългото пътуване към пълното освобождение на музиката от зависимостта от домашните аудиосистеми, започнало с първия уолкмен през 1979 г. и изглежда почти завършило през 2019 г.


Как музиката се освободи от оковите на домашната уредба

още по темата

Песни могат да се използват за пренос на данни

Учени работят върху метод за предаване на информация чрез честоти, възприемани от човешкото ухо
13.08.2019 / 03:12

Българи създадоха първата интерактивна книга със загадки

Тя е достъпна безплатно под формата на приложение за Android и iOS
21.06.2019 / 02:19

А1 стартира продажбите на новия Nokia 4.2

Моделът съчетава изваяно стъкло на предния и задния панел, рамка от олекотен метал от вътрешната и поликарбонатна рамка от външната страна
07.06.2019 / 11:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.