Huawei: Преходът към собствена ОС ще лиши Android от стотици милиони потребители

Предстои ли "балканизация" на мобилните платформи?
Пренасочването на Huawei към собствена операционна система вместо Android в перспектива може да лиши Google от потенциални 700-800 млн. потребители. Така смята основателят и главен изпълнителен директор на китайската компания Жън Джънфей.

По думите му Google и Huawei имат общи интереси и макар че втората няма желание да спира да ползва Android, не е изключено тя да се окаже принудена да предприеме такава стъпка.

Припомняме, че въведените в края на май от администрацията на президента Доналд Тръмп санкции забраняват на американски компании да си взаимодействат с Huawei. В резултат последната бе лишена от достъп до нови версии на Android. Интернет гигантът представи пред властите своето виждане, според което отказът на Huawei от неговата ОС ще навреди на всички (включително на САЩ като държава), но засега неговите аргументи не са дали ефект.

Междувременно китайският производител разработва собствена операционна система. Тя ще се казва HongMeng OS или Oak OS, а презентацията ѝ се очаква през есента. Предполага се, че тя ще е съвместима с приложения, създадени за Android.

Интерес към HongMeng OS проявяват и други китайски производители на смартфони като Vivo, Oppo и Xiaomi. Наблюдавайки динамиката около Huawei е разбираемо защо те също биха искали да разполагат с алтернатива на Android, към която да могат да преминат в случай на конфликт с правителството на САЩ.

Също така е възможно споменатият по-горе потенциал за отлив на потребители от Android да е само началото на по-сериозен процес. Амбиции за създаване на своя операционна система екосистема проявява от доста време и Samsung, откъдето обаче имат желание по-скоро да намалят зависимостта си от Google. Разработваната от корейците операционна система Tizen така и не получи широко разпространение върху смартфони. Успешен пример създаването на собствена платформа от страна на Huawei може да провокира Samsung да предприеме нов опит в тази насока.
още по темата

Huawei няма да продава Mate 30 в Централна Европа?

Новите флагмани на компанията може да не се продават или да се доставят в много ограничени бройки
18.09.2019 / 01:43

Huawei с безплатен компилатор за приложения от Android за Harmony OS

Компанията обещава 60% ръст на производителността
03.09.2019 / 01:29

Huawei представи EMUI10

Платформата ще види бял свят през септември
13.08.2019 / 01:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.