Oppo демонстрира селфи камера зад екрана на смартфон

От компанията обещават скоро и първи комерсиален продукт
Стремежът към увеличаване заеманите от екраните площи от лицевите страни от смартфони доведе до необходимост от пренареждане на различни компоненти в устройствата. Първо се появиха прорезите, при които екранът "заобикаля" селфи камерата и други сензори, след което все повече производители започнаха да вграждат четеца пръстови отпечатъци в екрана. Един от задължителните атрибути на всяко съвременно мобилно устройство е предната камера и за всички е ясно, че идеалният вариант е тя също да мигрира зад дисплея.

Една от първите компании с подобна технология е китайската Oppo. В рамките на китайското издание на Световния мобилен конгрес, провеждащо се между 26 и 28 юни в Шанхай, от там официално демонстрираха прототип на смартфон именно с такава технология. Припомняме, че в началото на този месец от там започнаха да подгряват публиката на тази тема.

За да може да работи камерата зад екрана, последният е изготвен от специален прозрачен материал. Също така е оптимизирана и структурата на пикселите. От Oppo обясняват още, че използваният сензор е по-голям, като същото важи и за светлосилата на оптиката пред него. Същевременно зоната от екрана, зад която се крие камерата, работи съвсем нормално.

По данни на Engadget отбаче при определени условия през повърхността на екрана все пак е възможно да се види камерата отзад. Също така изображението там изглежда по-пикселизирано. Според The Verge пък самите Oppo признават, че технологията има нужда от доработване. Налице са проблеми с отблясъци и цветово замърсяване на заснеманите кадри. Допълва се обаче, че са разработени софтуерни алгоритми, работещи в тандем с хардуера, които обещават справяне с проблемите. От компанията обещават, че качеството за снимките и видеата от скритата зад екрана камера е сравнимо с други мейнстрийм устройства.

Oppo обещава да пусне на пазара продукт оборудван с технологията в близко бъдеще. Имайки предвид, че и други компании работят в същата насока, по всяка вероятност компанията ще се постарае да е предложи краен продукт максимално бързо.
още по темата

Смартфонът с най-бързо зареждане: 4000mAh за 30 мин.

Oppo Reno Ace идва с 65W зарядно и 90Hz дисплей
11.10.2019 / 03:42

Xiaomi и Oppo показаха селфи камери скрити зад екраните

Идва ли краят на епохата на ночовете?
04.06.2019 / 10:53

MWC 2019: Oppo показа смартфони с 10x увеличение на камерата и поддръжка на 5G

Засега става въпрос само за прототипи
26.02.2019 / 08:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.