Бил Гейтс обяви коя е била фаталната му грешка начело на Microsoft

Компанията не успя да направи на пазара на смартфони това, което постигна Google
Основателят на Microsoft Бил Гейст разказа за своята основна грешка, която е направил, заемайки поста на ръководител на софтуерния гигант. Това стана по време на събитие на рисковия фонд Village Global, пише Forbes.

Грешката се състои в това, че алтернатива на iOS е създадена не от Microsoft, а от Google. Според Гейтс в света има място само за две мобилни операционни системи. Едната от тях е iOS, а мястото на втората е било вакантно и е било заето от Лари Пейдж и Сергей Брин с техния Android.

За Microsoft, имаща обширен опит в областта на смартфоните, създаването на въпросната втора платформа е било нещо естествено и логично, но компанията не се е справила с тази задача и не е създала стандартна операционна система за смартфони, която да "не е на Apple".

В крайна сметка Microsoft е пропуснала възможнст за приходи в размер на 400 млрд. долара. Те са били спечелени от Google.

Бил Гейтс добавя още, че "ако при вас са само половината приложения или 90% от приложенията, то сте на път към пълен провал". С това той вероятно е искал да констатира факта, че за мобилните ОС на компанията винаги е имало по-малко приложения и услуги, отколкото за iOS и Android.

През 2000 г. Microsoft представи операционната система Windows Mobile. През 2010-та нейна наследница стана Windows Phone, която пък после се прероди в мобилна версия на Windows 10. През есента на 2017 г. компанията обяви, че прекратява работите си в областта на операционните системи за смартфони. Тя така и не успя да постигне сериозни успехи при конкуренцията си с Android и iOS. Нейният софтуер от ново поколение достигна едва 5 на сто от пазара.
още по темата

Бил Гейтс: Windows Mobile замалко да завладее света

Като причина за провала мобилната операционна система той посочва антимонополно разследване в САЩ
07.11.2019 / 03:55

Windows 10 тества вписване без пароли

Ще можете да се влизате само с лицево разпознаване, пръстово отпечатък или ПИН код
11.07.2019 / 12:47

Microsoft загатва за Windows 1.0

Сякаш отново е 1985
03.07.2019 / 11:24

Следващият голям ъпдейт на Windows 10 няма да е особено сериозен

От компанията отбелязват, че той ще бъде инсталиран като месечната актуализация
02.07.2019 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.