Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

Въпреки че в края на миналата година основните производители обещаха още в началото на 2019 г. да пуснат на пазара свои разработки, различни обстоятелства провалиха плановете им
След години слухове, заявки за патенти и обещания, 2019 г. се очакваше да бъде годината, в която сгъваемият смартфон с гъвкав дисплей най-накрая ще се появи на пазара и не след дълго ще измести досегашните модели. Два от най-големите производители в света - Samsung и Huawei - дори обявиха планове за официално пускане на сгъваеми смартфони, съответно Galaxy Fold и Mate X.

През последните седмици обаче изглежда, че тази технологична тенденция изпадна в беда заради ситуации, които нямаше как да бъдат предвидени от двете компании при обявяването на техните планове.

Samsung трябваше да пусне своя нов флагман на 26 април, но след вълна от съобщения за сериозни проблеми със сгъваемите дисплеи, лидерът на пазара на сматфони бързо се отказа и към момента все оше не е разкрил новите си планове за представяне на първия си сгъваем смартфон.

В Huawei трябва да са били много щастливи от това развитие на нещата при южнокорейския им конкурент, тъй като към онзи момент това закъснение работеше изцяло за Mate X. Това, което китайската компания не очакваше, беше ходът на американското правителство да я включи в черния си списък миналата седмица. Това действие направи невъзможни доставките на хардуер и софтуер за устройствата на Huawei. В резултат, от Google обявиха, че ще изпълнят заповедта на американското правителство, което означава, че те могат да предлагат актуализации на софтуера за настоящите продукти на Huawei до 19 август, без това да засяга обаче бъдещите устройства, което включва и Mate X.

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

© Мариян Славов


Huawei вече работи по собствена мобилна операционна система, но надали ще успее да се справи до есента, а и няма информация дали тя ще работи със сгъваеми смартфони, тъй като те имат някои допълнителни специфики. В крайна сметка китайската компания може да не е в състояние да предостави подобна допълнителна функционалност.

Катастрофира ли идеята за сгъваеми смартфони?

Тази ситуация е просто поредният критичен момент в опитите на производителите да представят на пазара истински сгъваем смартфон. Samsung и много други компании показват прототипи на подобни устройства от години, но по всичко личи, че съвсем доскоро масовото производство на устройства със сгъваем дисплей е било почти невъзможно.

Дори и сега редица експерти и анализатори изразяват притеснения, че съществуващите сгъваеми дисплеи на Galaxy Fold и Mate X няма да издържат много дълга употреба, въпреки че и двете компании са категорични, че вътрешните им тестове гарантират няколко години употреба. Съмненията са породени от факта, че лабораторните условия са много различни от реалните. Хората винаги могат да попаднат или създадат ситуация, която не е била взета предвид в лабораторията. Пример за това е и фиаското на Galaxy Fold.

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

Всичко това се отнася до наличните пластмасови сгъваеми дисплеи, а до създаването на стъклени такива има още време. Corning, създателите на издържливите дисплеи Gorilla Glass, които в момента са част от много модели смартфони, твърдят, че имат прототипи на сгъваеми стъклени екрани. Към момента те минават лабораторни тестове, така че компаниите ще трябва да изчакат малко, докато имат възможност да разчитат на тях в своите устройства.

Разбира се, както споменахме по-рано, никой не би могъл да предскаже, че съдбата на Мате X ще бъде поставена на карта заради забрана от страна на американското правителство срещу Huawei. Това беше напредвидимо обстоятелство, което, за жалост, ще окаже неминуемото си отрицателно влияние върху налагането на технологията за сгъваеми дисплеи.

Какво се случва със сгъваемия Motorola RAZR?

Освен Galaxy Fold и Mate X, за които в момента нищо не е ясно, единственият друг сгъваем смартфон, който може да очакваме да бъде пуснат в близко бъдеще на пазара, е Motorola RAZR, който също вече закъснява с появата си. Смартфонът, за който се предполага, че ще има дизайн на мидена черупка, подобно на класическия RAZR, трябваше да се появи още през февруари, поне според информация, публикувана миналата година в The Wall Street Journal.

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

© /Leaks


Вече е пределно ясно, че ако този срок е бил официално обявен, то със сигурност не е спазен. Единственият коментар по темата дойде по време на MWC 2019, когато вицепрезидентът на Motorola, Дан Дери, заяви, че компанията няма "намерение да изостава от всички останали на пазара". Изглежда, че ситуацията при конкурентите ѝ накара компанията също да не бърза. Към днешна дата няма никаква информация кога Motorola ще разкрие нещо по темата със сгъваемия смартфон RAZR. Възможно е тестовете да продължат по-дълго от очакваното, особено ако компанията държи да избегне някои проблеми, които сполетяха конкурентите ѝ.

Няколко думи за LG

За да е пълен погледът ни върху сегмента на сгъваемите смартфони, няма как да не обърнем внимание и на друг един играч – LG. От известно време компанията разработва собствени сгъваеми дисплеи и трябваше да покаже свой прототип на сгъваем смартфон в началото на 2019 г., по време на CES. През февруари обаче компанията съобщи, че не вижда благоприятен пазар за "скъп, сгъваем смартфон от първо поколение".

Въз основа на това, което знаем сега, LG също може да са се сблъскали с проблеми, свързани с издръжливостта на дисплея, по време на тестовете си и това да е довело до решението да се изчака с представяне дори на прототип. Въпреки всичко, наскоро Lenovo обяви плановете си да пусне на пазара лаптоп с Windows и сгъваем дисплей, направен от LG. Този продукт обаче няма да излезе до 2020 година.
още по темата

Изследователи останаха разочаровани от издържливостта на Galaxy Fold

Тест показа, че устройството издържа доста по-малко сгъвания от заявеното от Samsung
04.10.2019 / 06:49

Кой е главният недостатък на дисплеите в съвременните смартфони

Основателят на компанията Display Mate, специализирана в тестването на екрани, споделя своето мнение
10.07.2019 / 12:17

Samsung е готова с редизайна на Galaxy Fold

Междувременно корейците гледат и към бъдещето след смартфоните
03.07.2019 / 03:47

Huawei отлага премиерата на сгъваемия си смартфон

Конкурентът от Samsung пък няма да види бял свят и през юли
17.06.2019 / 11:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.