Разривът между Google и Huawei може да промени Android смартфоните завинаги

Битката едва започва
Проблемният период за Huawei се влоши още повече със съобщението, че Google възнамерява да прекрати лиценза на китайския производител за платформата Android. T.e. бъдещите смартфони на компанията (включително задаващия се Mate 30) няма да имат достъп до магазина за приложения на интернет гиганта, както и до неговите популярни услуги.

Новината идва дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който на американски компании бе забранено да използват телекомуникационно оборудване от фирми, които "представляват риск за националната сигурност". Това само по себе си не касае Huawei в ролята ѝ на производител на смартфони, но тя бе добавена в "черен списък", с който ѝ се забранява да придобива компоненти от американски доставчици без изрично правителствено разрешение. Двете заедно правят бизнеса с Huawei за тамошните организации изключително труден.

Последва бързото решение на Google. От там заявиха, че просто "се съобразяват с указа и оценяват последиците". Залогът обаче може да е много по-висок от това, което изглежда на пръв поглед. Когато пушилката се разсее е възможно не само Huawei да се окаже променена завинаги. Google, Android, както и целият пазар на смартфони може също вече да не бъдат същите.

Много възможности, малко отговори

Ако Google прекрати лиценза на Huawei за Android, това със сигурност ще има огромен ефект върху настоящите и бъдещите смартфони на компанията. Въпреки, че договорът не касае базовата операционна система (която е с отворен код), интернет гигантът таксува компаниите за достъп до Play Store и до своите приложения (Gmail, Maps, YouTube и др.) за смартфоните, доставяни в Европа.

Разривът между Google и Huawei може да промени Android смартфоните завинаги

Пред Huawei има три принципни възможности:
  • Да съхрани настоящата рамка на EMUI, но да премахне от нея всякакви връзки с Google за сметка на свой магазина за приложения и свои услуги;
  • Да си партнира с външен магазин, като например Aptoide;
  • Да изгради напълно нова ОС, която не е базирана на Android (там вече работят върху Kirin OS).
Нито една от тези възможности не би била лесна. Бидейки втори по големина производител (след Samsung) Huawei предлага десетки различни смартфони. Промяна от такъв калибър изисква премисляне на практически всяка стъпка – дизайн, инженеринг, маркетинг, ценообразуване и т.н.

Успехът обаче, в съчетание размера на Huawei, може да доведе до създаване на първия реален конкурент на Android и iOS и да пропука доминацията на Google.

EMUI като услуга

Ако иска да запази EMUI OS, премахвайки софтуера и услугите на Google, Huawei ще трябва или да изгради свой магазин за приложения или да си партнира с компания, която вече разполага с такъв. Разбира се, всеки опит за пресъздаване на настоящото преживяване, предоставяно от Android и Google, без съществени елементи като Maps и YouTube, почти със сигурност ще означава неуспех. Смартфоните могат да правят много неща сами по себе си, но Android и iOS залагат много на външните разработчици, които да подсилват тези възможности. Стартирайки от нулата Huawei ще има да наваксва много.

Разривът между Google и Huawei може да промени Android смартфоните завинаги

Най-вероятният сценарий е, че Huawei ще тръгне по този път сама. Вече имаме пред себе си примери като Watch GT, където се използва нейната собствена Lite OS. Нашите впечатления са много добри, въпреки отсъствието на външни приложения.

Разбира се, за успеха на всеки смартфон са нужни ключови приложения. Ако не друго, то Lite OS показва, че Huawei е способна да изгради алтернативна операционна система, интегрирана с нейните услуги, която не изглежда като евтина имитация. Междувременно китайският WeChat вече предлага "платформа в платформата", чрез която потребителите получават бързи съобщения, видео разговори, плащания в игри и карти в едно приложение. Huawei може да изгради нещо подобно за своите продукти, изсоставяйки тадиционната среда за приложения в името не нещо съвсем ново.

Ако Huawei бе по-малък производител като Oppo или дори Xiaomi, то още една разновидност на Android не би била проблем. Amazon вече демонстрира със своя таблет Kindle Fire, че животът без Google е възможен. Подобна стъпка от страна на гигант като Huawei обаче има потенциала да разтърси пазара на смартфони из основи.

Сразяване на гиганта

Нека не забравяме и какво ни очаква: първият сгъваем смартфон на Huawei – Mate X. Компанията вероятно е работила заедно с Google, за изглаждане на гънките по уникалния дизайн на неговия интерфейс, но сега тя може да използва очакваното устройство, за демонстриране на хардуерни и софтуерни иновации. След отлагането на Samsung Galaxy Fold няма смисъл да се бърза.

Разривът между Google и Huawei може да промени Android смартфоните завинаги

Ако китайският едър производител успее да се отдели от Google и Android, без да се окаже нерелевантен, то това може да промени всичко на пазара на смартфони. Android вече няма да държи 80% от пазара. Samsung вероятно ще последва примера със своята Tizen OS. A Google ще трябва да се тревожи не само от конкуренцията с Apple.

Благодарение на вече изградената потребителска база и стремителния си ръст Huawei вероятно има потенциала да оцелее без Google. Независимо дали следващата стъпка е клон на Android, но без Google, или самотно начинание за EMUI, под залог е не само бъдещето на Huawei

Източник
още по темата

Hongmeng е собствената операционна система на Huawei

Всички Android приложения ще бъдат съвместими с Hongmeng, която ще се появи най-рано тази есен
30.05.2019 / 12:22

Най-големият асемблатор на смартфони на Huawei прекрати тяхното производство

Компанията изпълнява разпорежданията на американското правителство
29.05.2019 / 05:34

Galaxy Fold бе отложен още веднъж, няма да се появи през юни

Като възможност вече се спряга юли
29.05.2019 / 11:31

След този четвъртък гейминг порталът на YouTube ще се слее с основната платформа

Специализираната страница и приложението ще бъдат достъпни до 30 май
28.05.2019 / 12:29

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

Въпреки че в края на миналата година основните производители обещаха още в началото на 2019 г. да пуснат на пазара свои разработки, различни обстоятелства провалиха плановете им
27.05.2019 / 02:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.