Google VS Huawei: 5 причини да не изпадате в паника

Бъдещето стана малко по-несигурно за всички феновен на Huawei. След указа на Доналд Тръмп, който постави китайската компания в доста неизгодна позиция, Google прекрати лиценза на Huawei за Android, поставяйки производителя на смартфони в доста сложна ситуация.

До този момент няма яснота какво точно ще се случи и дори Googlе и Huawei не са особено сигурно за изхода от тази драматична ситуация, така че и двете компании се стремят да избегнат апокалиптичните сценаии в официалните си изявления. "За всички потребители на Google Play и Google Play Protect няма да има промяна - тези функционалности ще продължат да работят на всички съществуващи Huawei устройства", казват Google. Huawei от своя страна увери потребителите че, "ще продължи да разработва сигурна софтуерна екосистема".

Тези думи попадат в сива зона, но изводът е, че в момента нищо няма да се промени. Huawei P30 или Mate 20 ще функционират точно така, както са го правили досега, а потребителите ще могат да използват всички приложения от Google Play, както и да получават последните ъпдейти по сигурността. За да успокоим притеснените потребители подготвихме кратък списък с пет причини да не изпадат в паника от новината.

1. Промените изискват време

Новината е още топла от журналистическата пекарна, така че ще мине доста време, преди да има някакъв осезаем ефект от нея. Дори ако говорим за тотална забрана - премахването на приложения, Play Store и други свързани Google услуги не е толкова лесно и бързо, като натискането на бутон. На практика това означава, че Huawei телефоните ще продължат да функционират както досега - може би в продължение на много месеци, докато двете компании успеят да разберат как точно ще изглежда Android без Google на смартфон Huawei.

Google VS Huawei: 5 причини да не изпадате в паника


2. Вече съществуващите Huawei модели могат да бъдат изключение

Не знаем всички детайли около отнемането на лиценза за Android, но има голяма вероятност телефоните на китайците, които вече са на пазара, да бъдат изключени от забраната. Huawei има договор с Google, който включва всички телефони с Android и те са продадени на крайните клиенти с точно тези функционалности - включително Google Play Services. Без съмнение адвокатите на Huawei ще се позоват на този факт, ако Google и правителството на САЩ поискат премахване на услугите на Google от вече продадени смартфони Huawei.

3. Huawei най-вероятно има план

Докато новините за изтеглянето на лиценза са още пресни, китайската компания най-вероятно се е подготвяла за подобен сценарий от известно време. Отношенията между САЩ и Huawei от доста време насам не са в най-цветущото си състояние, а забраната за продажба на устройства Huawei на територията на САЩ със сигурност е светнала червените лампи в централата на китайците. С оглед на всичко това, е много вероятно Huawei да има няколко плана за действие, включително и редизайн на EMUI, който да премахне Android кода, изискващ лиценз или замяна на услугите на Google с подобни от трети страни. Тези планове за действие повдигат още повече въпроси, но бъдете сигурни - инженерите на Huawei работят усилено по различни варианти от известно време.

Google VS Huawei: 5 причини да не изпадате в паника

4. EMUI OS не е засегната

Важно е да отбележим, че дори когато забраната влезе в сила, и както и да се случи това, EMUI кодът на Huawei няма да бъде засегнат. Това е така, защото интерфейсът е базиран на Android Open Source - напълно безплатна дистрибуция, която не изисква лиценз (или добри връзки с правителството на САЩ). И докато Google може да забрани ползването на услугите си, EMUI ще продължи да изглежда и функционира както и досега.

5. Не е в интерес на Google да вреди на потребителите

Колкото и да е странно, Google е точно толкова засегната от указа на Тръмп и изтеглянето на лиценза, колкото и Huawei. Компанията не само губи голям клиент (втората по продажби на смартфони марка в световен мащаб), но всички милиони потребители, които в момента ползват услугите на Google в Huawei телефоните си могат да се окажат без ъпдейти и адекватна сигурност. Което вреди на реномето на Google точно толкова, колкото и на Huawei. И когато отчетем тези интереси и на двете компании, следва да предположим, че те ще намерят компромисен вариант, така че потребителите да не пострадат.

Google VS Huawei: 5 причини да не изпадате в паника

още по темата

Huawei показва Hongmeng OS до края на седмицата?

Според Global Times това ще се случи по време на конференция за разработчици на 9 август
05.08.2019 / 09:10

Най-големият асемблатор на смартфони на Huawei прекрати тяхното производство

Компанията изпълнява разпорежданията на американското правителство
29.05.2019 / 05:34

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

Въпреки че в края на миналата година основните производители обещаха още в началото на 2019 г. да пуснат на пазара свои разработки, различни обстоятелства провалиха плановете им
27.05.2019 / 02:35

САЩ временно вдигна забраната срещу Huawei

Американски компании могат да продължат взаимоотношенията си с китайците още 90 дни
22.05.2019 / 02:38
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.