Google спря лиценза за Android и прекратява взаимоотношения с Huawei (допълнена)

Приложенията и услугите на компанията ще продължават да работят на вече наличните устройства на Huawei и Honor
Google предупреди, че прекратява бизнеса си китайския производител на смартфони Huawei. Бъдещите устройства на компанията няма да имат достъп до магазина, за приложения и услугите на компанията. Също така всички настоящи устройства на Huwaei и Honor ще спрат да получават нови версии на Android. До стъпката се стигна, след като Huawei бе поместена в черен списък на американското правителство.

В неделя в профила на Android в Twitter се появи съобщение, че Google предприема стъпки за изпълняване на разпореждането на президента Доналд Тръмп. С него на практика се забранява на американски компании да имат търговски взаимоотношения с Huawei.

Всичко дотук означава, че ако имате смартфон на Huawei или Honor, то ще можете да сваляте приложения от Play Services и да ползвате Gmail, Maps и останалите услуги на интернет гиганта. Ефектите ще се усетят в по-дългосрочен план. Възможно е обче да спрете да получавате нови версии на операционната система.

Китайската компания има възможност да използва версията на операционната система чрез Android Open Source Project. Въпреки това подобно преживяване ще е много ограничено не само заради последните събития, но и поради факта, че Google с течение на времето изтегли много от приложно-програмните интерфейси на Android в Play Services.

До момента търговската война между САЩ и Китай звучеше само от медиите и повечето хора нямаха досег с нея. Huawei обаче е вторият по-големина производител на смартфони и ефектът от тази стъпка може да се окаже значителен, поне в международен план – устройствата на компанията за китайския пазар така или иначе не използват услугите на Google.

Допълваме новината с официално становище на Huawei:

Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.
още по темата

Ето как на Huawei Mate 30 могат да заработят услуги на Google

Неофициално на новите флагмани на Huawei могат да бъдат инсталирани Google Play, YouTube и др.
25.09.2019 / 12:52

Huawei няма да продава Mate 30 в Централна Европа?

Новите флагмани на компанията може да не се продават или да се доставят в много ограничени бройки
18.09.2019 / 01:43

От Huawei разказаха за отношението си към смекчаването на санкциите

В Китай не вярват на Тръмп и се готвят да говорят в условията на санкции
04.07.2019 / 04:56

Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
01.07.2019 / 04:17

Huawei: Преходът към собствена ОС ще лиши Android от стотици милиони потребители

Предстои ли "балканизация" на мобилните платформи?
27.06.2019 / 12:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.