Google спря лиценза за Android и прекратява взаимоотношения с Huawei (допълнена)

Приложенията и услугите на компанията ще продължават да работят на вече наличните устройства на Huawei и Honor
Google предупреди, че прекратява бизнеса си китайския производител на смартфони Huawei. Бъдещите устройства на компанията няма да имат достъп до магазина, за приложения и услугите на компанията. Също така всички настоящи устройства на Huwaei и Honor ще спрат да получават нови версии на Android. До стъпката се стигна, след като Huawei бе поместена в черен списък на американското правителство.

В неделя в профила на Android в Twitter се появи съобщение, че Google предприема стъпки за изпълняване на разпореждането на президента Доналд Тръмп. С него на практика се забранява на американски компании да имат търговски взаимоотношения с Huawei.

Всичко дотук означава, че ако имате смартфон на Huawei или Honor, то ще можете да сваляте приложения от Play Services и да ползвате Gmail, Maps и останалите услуги на интернет гиганта. Ефектите ще се усетят в по-дългосрочен план. Възможно е обче да спрете да получавате нови версии на операционната система.

Китайската компания има възможност да използва версията на операционната система чрез Android Open Source Project. Въпреки това подобно преживяване ще е много ограничено не само заради последните събития, но и поради факта, че Google с течение на времето изтегли много от приложно-програмните интерфейси на Android в Play Services.

До момента търговската война между САЩ и Китай звучеше само от медиите и повечето хора нямаха досег с нея. Huawei обаче е вторият по-големина производител на смартфони и ефектът от тази стъпка може да се окаже значителен, поне в международен план – устройствата на компанията за китайския пазар така или иначе не използват услугите на Google.

Допълваме новината с официално становище на Huawei:

Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят.
още по темата

Huawei няма да продава Mate 30 в Централна Европа?

Новите флагмани на компанията може да не се продават или да се доставят в много ограничени бройки
18.09.2019 / 01:43

От Huawei разказаха за отношението си към смекчаването на санкциите

В Китай не вярват на Тръмп и се готвят да говорят в условията на санкции
04.07.2019 / 04:56

Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
01.07.2019 / 04:17

Huawei: Преходът към собствена ОС ще лиши Android от стотици милиони потребители

Предстои ли "балканизация" на мобилните платформи?
27.06.2019 / 12:21

САЩ обяви война на още китайски технологични компании

Ударът е нанесен по изследователски и търговски организации, свързани с разработка на компоненти за суперкомпютри
25.06.2019 / 12:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.