Какво да очакваме от процесора Apple A13

Това със сигурност ще е най-бързия чип за iPhone, но какво още ще предложи?
Следващата едночипова система на Apple предназначена за мобилни устройства вероятно ще види бял свят през есента заедно с новото поколение продукти на компанията. Имайки предвид, че създаването на един процесор отнема години, то може с увереност да се твърди, че конструкцията на чипа A13 вече е готова.

Съдейки по развитието на предходното поколение процесори на Apple от серията A може да се направят предположения за новото такова. Твърде вероятно е производството му отново да бъде поверено на корейската TSMC. Производителят миналата година премина от 10 на 7-нанометров процес и тепърва, вероятно през 2020 г., се очаква преминаване на 5 нанометра. Затова е твърде вероятно A13 да е 7-нанометров.

По такъв процес се произвежда и настоящите A12 и A12X. Все пак, TSMC усъвършенства технологиите си и от новия чип могат да се очакват увеличена плътност на елементите с около 20% и понижаване на потреблението с 10%.

В сравнение с предходното поколение A12 предложи значителен ръст при броя на транзисторите, но и намалена площ на кристала, благодарение на преминаването от 10 към 7 нанометра. При A13 може да се очаква леко нарастване на площта при съществено увеличаване на броя на транзисторите. Процесорът се очаква запази броя на високопроизводителните си ядра – по всяка вероятност те пак ще са две.

Процесорите на Apple са лидери при производителността на ядро и това няма да се промени. Имайки предвид стабилния ръст на този показател през последните години, може да се очаква изпреварване на водещите смартфони с Android, както и голяма част от тънките и леки ноутбуци.

Що се отнася до производителността в многоядрен режим, то е необходимо малко подобрение, така че новият чип да грабне короната и в тази категория.

Важно качество на A13 ще производителността на графичната подсистема, особено имайки предвид факта, че компанията стартира своя собствена поточна гейм услуга – Apple Arcade. Този показател ще зависи от пропусквателната способност на паметта, която при процесорите от серия A не винаги се радва на особено динамичен ръст. При всичко положения обаче може да се очаква, че A13 ще предлага значително по-бързо рендериране на триизмерни сцени, макар че по този показател той вероятно ще изостава от най-новите предложения на Qualcomm.

За какво обаче биха могили да служат допълнителните транзистори в A13, които може да са с до 40% повече спрямо A12? Налице са основания да се предполага, че Apple ще ги използва за подобряване на вградените функции за машинно обучение и обработка на изображения, които са реализирани в ядрото Neural Engine. В A12 ръстът на бързодействието по този показател бе осем пъти в сравнение с A11.

Централният процесор няма да се промени много, но броят на ядрата на графичния такъв може да нараснат до шест. Също така настоящата производителност на Neural Engine от 5 млн. операции в секунда като нищо да достигне 20 млн.

Имайки предвид тенденциите от последните години, подобрения се очакват и цифровия сигнален процесор. Възможно е той да стане един от първите, поддържащ безлицензния кодек AV1, който ще замени HEVC, AVC и VP9.
още по темата

Apple възнамерява да купи част от бизнеса на Intel за милиард долара

Чрез тази стъпка Apple ще може да спестява при внедряването на 5G технологии в своите продукти
23.07.2019 / 02:50

iPhone 11 се очертава да бъде най-скучният до момента

Радикални нововъведения се очакват едва през 2020 г.
08.07.2019 / 04:29

Тийнейджър съди Apple за 1 милиард долара

Грешно лицево разпознаване довело до арест на Осман Ба
23.04.2019 / 01:02

Samsung усвои производството на 5-нанометрови чипове

Компанията вече строи първата фабрика
18.04.2019 / 08:20

Sony разкри първи подробности за PlayStation 5

Конзолата ще получи хардуер от AMD и SSD от ново поколение
17.04.2019 / 04:14
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.