Facebook Messenger скоро може да се завърне като част от основното мобилно приложение, което би трябвало да позволи на потребителите да получават всички съобщения и обновления на едно място. Това е било забелязано в тестове от Джейн Манчун Уон. Иконата на Messenger приложението ще остане, но тя ще води директно към Facebook раздел, наречен Chats. По подобен начин се случваха нещата преди Facebook да пусне като отделна апликация Messenger през 2011-а година и да премахне тази функционалност изцяло от основното приложение през 2014-а.

Защо компанията иска да се върне назад във времето с осем години? Според Уон Facebook започва да полага основите на интегрирана платформа за съобщения през всичките си услуги. Компанията планира да обедини приложенията за чат на WhatsApp, Messenger и Instagram, като добави криптиране от край до край, за да подсигури личната информация на потребителите. Приложенията ще останат отделни - поне на пръв поглед - но всички ще използват една и съща архитектура. По последна информация Facebook има над 1000 разработчици, натоварени с тази задача, която трябва да бъде приключена в края на 2019-а година или в началото на 2020-а.

Тестовете изглежда са още в ранна фаза - Уон казва, че Chat секцията показва само основен текст, без реакции, обаждания, видео и снимки. За всичко това ще трябва потребителите да отворят Messenger.