Fitbit Versa Lite - добра цена с минимален компромис

Lite запазва повечето основни функционалности на Versa на 25% по-ниска цена
Напоследък истерията около фитнес гривните и часовниците поутихна малко, което не значи, че тези устройства не търпят развитие. Fitbit например пусна Lite версия на един от най-успешните си продукти - Versa, и днес ще разгледаме този интересен фитнес часовник, който съчетава стил, функционалност и добра цена.

Разликите между Fitbit Versa и Lite не са много, а на пръв поглед трудно можете да различите едното устройство от другото, ако не бяха различните цветови гами, запазени за тези два модела. И двете устройства имат алуминиева рамка и 1,34-инчов цветен дисплей. Всички оригинални каишки за Versa също така са съвместими с Lite модела.


Fitbit Versa Lite - добра цена с минимален компромис

© IDG


Една от по-сериозните визуални разлики се крие в хардуерните бутони - Versa има три, а Versa Lite - само един. Това е промяна, която според Fitbit подобрява навигацията и говори за философията на компанията - по-малко не значи непременно по-лошо. Нито една от липсващите функционалности в Lite не е централна за потребителското изживяване и за повечето хора изборът между двете устройства ще е доста лесен.

Сходен дизайн, различни цветове

За дизайнът на новия модел Versa Lite не може да се каже много, освен че е почти идентичен с оригиналното Versa устройство, както вече споменахме. Часовникът е доста компактен и носи усещане за качествени материали и висока цена. Рамките около дисплея са малко по-големи, отколкото би ни се искало, но това е малка цена, с оглед на функционалностите.

Fitbit Versa Lite - добра цена с минимален компромис

© IDG


Два нови цвята целят да отличат Lite от предшественика си и могат да дадат на часовника малко по-несериозен вид - макар че алуминиевата рамка присъства в тези модели. Ярко синьо и розово са цветове, които обикновено се асоциират с детски играчки и донякъде девалвират външния вид на Versa Lite. Подмяната на каишката може да свърши работа в този случай, но само донякъде и нашите предположения са, че сребристият вариант ще бъде най-популярен.
  Опростен интерфейс

  Единичният хардуерен бутон на Fitbit Versa Lite има само три функции - да включва екрана, да го изключва, когато се намирате на основния екран и като бутон "назад" в останалите менюта. Това определено опростява начина, по който потребителите ще използват новия часовник, в сравнение с оригинала, но също така прави навигацията по-лесна.

  Fitbit Versa Lite - добра цена с минимален компромис

  © IDG


  Този подход е запазен и при останалите "липсващи" функционалности - Lite е с около 100 лева по-евтин от предходната версия, което е накарало Fitbit да премахне някои неща. Повечето потребители обаче надали ще забележат липсите, а те са:
  • сензор за надморска височина
  • Wi-Fi
  • тренировки на основния екран
  • музика в паметта на часовника
  • следене на калории и времена при плуване
  От всичко това, алтметърът, тренировките и плуването ще липсват само на най-запалените атлети, а обикновените потребители надали ще се трогнат. WiFi функционалността също не е кой знае каква загуба, защото при подобни устройства тя се ползва основно за трансфер на музика, а след като в Lite няма възможност за запис на парчета в паметта на часовника, тази липса вече не изглежда толкова сериозна.

  Всъщност, липсата на памет, заделена за музика на самото устройство, е най-големият недостатък - това означава, че няма да можете да свържете Blutooth слушалки към Fitbit Versa и да се забавлявате с любимия си саундтрак докато тренирате. Не и без наличието на смартфон.

  Фокус върху физическата активност

  Във всичко останало Fitbit Versa Lite е точно толкова способен, колкото и предшественика си. Получавате същия живот на батерията от четири дни, което е впечатляващо за подобен часовник с цветен дисплей. Също така, Lite има функционалността "свързан GPS", сензор за пулса, режим за измерване на качеството на съня, специализиран режим за дамите (ориентиран около месечния цикъл и други женски особености), както и автоматично засичане на различни упражнения.

  Fitbit Versa Lite - добра цена с минимален компромис

  © IDG


  Всички различни циферблати и почти всички приложения също присъстват в Lite версията, като към тях са добавени и някои по-специфични, които да отговарят на новите цветове на модела. Fitbit OS 3 също има доста подобрения, но те не са свързани с приложенията. Те остават доста опростени и е ясно, че Fitbit не се опитва да се конкурира с Apple Watch в този аспект.

  Както останалите Fitbit устройства, Lite показва предимствата си, когато става въпрос за тренировки. Всички статистики за деня са налични в екрана "Today", който е достъпен само с кратко суайпване нагоре, без необходимост от зареждане на допълнителни приложения. Когато започнете дадено упражнение, часовникът автоматично ще го разпознае (освен ако не е много специфично) и ще влезе в режим на следене. Всички останали добавки - като таймери, аларми, календари и прочее, са всъщност рядко използвани от потребителите.

  Заключение

  Ако разглеждате интернет пространството в търсене на нов умен часовник, ориентиран към фитнес и здраве, Fitbit е една от марките, които заслужават сериозно внимание. Разбира се, при положение, че притежавате Fitbit Versa, покупката на Lite не е оправдана, но ако тепърва се запознавате с тези устройства, Lite е чудесно начало. Оригиналната Versa струва около 400 лева, докато Lite моделът може да бъде намерен на родния пазар за малко над 300, което е 25% по-ниска цена за почти същите функционалности. Сделката е добра!
  още по темата

  Слух: Google ще представи умен часовник на 15 октомври?

  Информациите за Pixel Watch не са нещо ново, но тази година те може да станат реалност
  10.10.2019 / 12:04

  Huawei Watch GT – стил, практичност и отличен живот на батерията

  Huawei са оставили най-важните функционалности, за да предложат до 14 дни автономна работа с Watch GT
  18.04.2019 / 03:12
  Twitter icon Facebook icon
  Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.