Vivacom възнамерява да стартира 5G мрежа през 2020 г.

Опорната мрежа на телекома е готова, чакат се честотите
Vivacom ще може да пусне в експлоатация мобилна мрежа от пето поколение (5G) още догодина, ако държавата осигури необходимия за целта честотен ресурс, съобщи Computerworld. От компанията съобщават, че вече са готови с опорната си мрежа, а ако бъдат променени и изискванията за базовите станции, ще може лесно да надгради сегашните 4G до 5G такива.

Честотите в ниския РЧ спектър като 700 и 800 MHz, които биха подпомогнали по-голямото покритие на технологията, все още са заети от военните, но за диапазона 3,5 GHz, в който много европейски телекоми вече получиха лицензи, КРС (Комисия за регулиране на съобщенията) трябва да проведе търг или да разпредели свободния ресурс между всички оператори.

Междувременно, проблем при новата 5G мрежа е не само високата цена на оборудването, а и необходимостта от множество малки клетки за осигуряване на нужната плътност на покритието в големите градове. Изискванията за изграждане на малки клетки обаче са същите, като за големи нови радиокули. От Vivacom се оплакват, че при сега действащият режим подмяната на радиооборудването може да отнема 2 години.

Третото важно условия за пускането на 5G са достъпните крайни устройства, поддържащи новия стандарт. По време на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона компании като Huawei, LG и Samsung показаха 5G смартфони, но цените им са доста високи. Все пак очаква се, че през 2020 г. броят и цените на 5G устройствата ще са по-приемливи.

Все пак от Vivacom вярват, че ще са първия оператор в България, който ще пусне 5G мрежа. От там допълват, че такава ще е нужна и на българските потребители, защото потреблението на мобилни данни расте непрекъснато и 4G връзките, които сега изпълняват тази задача, няма да могат да се справят.
още по темата

Музикална платформа Tidal стъпва в България с Vivacom

Tidal дава достъп до 60 милиона песни и 250 хиляди видеа
10.09.2019 / 02:59

МВР отличи Vivacom за борба с телефонните измами

След съвместна операция злонамерените опити за свързване с абонати на телекома са намелели 50 пъти
11.06.2019 / 02:15

Задават се 5G смартфони и от Nokia

Qualcomm и HMD подписаха патентни договори
14.05.2019 / 08:26

OnePlus готви три варианта на новия си смартфон

Сред тях се очаква да има Pro и Pro 5G версии с по-голям екран и широкоъгълна камера
17.04.2019 / 11:12

Samsung допълни семейството си смартфони от серията Galaxy A

Семейството се обогатява с три нови модела
10.04.2019 / 05:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.