Създадоха "първия" смартфон, нямащ нужда от мрежови оператор и интернет

Интересна идея, но надали има бъдеще
Стартираха предварителните поръчки на смартфона Volk One, който е позициониран като първото в света такова устройство можещо да използва разпределени връзки. To може да бъде закупено от сайта на проекта, като първите доставки се очакват през декември. В зависимост от обема на вградената памет смартфонът струва 394 или 494 долара.

Volk One разполага с традиционен слот за SIM карта, но наличието ѝ не е задължително условие за използване на устройството. То може да се свързва чрез мрежата Volk Fi. Тя се формира от доставяните в комплекта рутери, които служат и за станции за безжично зареждане. Те пък се свързват с интернет чрез Wi-Fi или директно с кабел.

Ако наоколо няма рутер, Volk One търси друг смартфон и предава данни през него. По този начин достатъчен брой такива смартфони сами формират своя собствена комуникационна мрежа, която не зависи от оператори и предлага безплатна свързаност. Според разработчиците устройствата могат да се свързват със себеподобни или с рутери, намиращи се на "няколко мили" един от друг.

Липсата на такси за използваните услуги се счита за един от ключовите преимущества на проекта. Обажданията и SMS-ите ще бъдат безплатни. Що се отнася до мобилния интернет, потребителят може да разчита на толкова трафик, колкото е предоставил на други плюс още 5GB отгоре. След изчерпване на лимита ползването на услугата струва по 1$ за 1 GB.

Според авторите на идеята Volk Fi мрежата е сигурна, достъпна за всеки и не може да бъде цензурирана. Освен това, ако обичайните мрежи се забавят с увеличаване броя на потребителите, то Volk Fi увеличава бързодействието си. Разработчиците обясняват, че предвидили възможност за провеждане на разговори и обмяна на съобщения с потребители на клетъчни и фиксирани мрежи.

Разбира се, трябва да се отбележи, че за да може да се разчита на устойчива работа е необходимо достигане на определена плътност от потребители на дадена площ. Подобна може да бъда постигната само в по-голям град. Пречка в тази насока е сложната процедура по придобиване на Volk One. За целта трябва да бъде получена покана от познат или приятел, който вече участва в проекта.

Създадоха "първия" смартфон, нямащ нужда от мрежови оператор и интернет

Засега достъп до интернет смартфонът ще гарантира само в Северна и Южна Америка, Австралия и на острови в Тихия океан. Обаждания и размяна на SMS-и пък са възможни само в САЩ, Канада и Мексико. Прехвърляне на номер пък може да стане само в САЩ.

Volk One разполага с 6,2-инчов екран с разделителна способност 1080 на 2280 пиксела. Утсройството е базирано на чипсета Snapdragon 845. Размерите му са 155,2 / 76,1 / 7,7 мм, а теглото – 179 гр. Оперативната памет е 4 GB, а вградената – 64 или 256 GB. Поддържа се LTE мрежа и е налице и четец за пръстови отпечатъци. Батерията е с капацитет 3700 mAh. Не е ясно колко точно би бил животът ѝ, ако устройтвото се ползва за осигуряване на връзка на други потребители.

Потребители в новинарския сай Hacker News повдигат въпроса за радио честотите, които използват от Volk One и Volk Fi. Налице са предположения, че става въпрос за ниски честоти. Разработчиците на проекта надали ще лицензират определени диапазони и най-вероято ще се разчита на честотите около 900 MHz, които в САЩ се използват за промишлени, медицински и научни цели (това в лиза в т.нар. нетърговски ISM диапазон).

В този случай наличният спектър от честоти е едва 26 MHz, което ограничава скоростта до 50 Mbps (мегабита, а не мегабайта) при отношение сигнал/шум от 30dB. Дори с използване на технологии като MIMО пропусквателната способност надали ще може да се конкурира с LTE.

Руски потребители, обсъждащи проекта в Telegram, пък заключват, че при честота от 900 MHz прехвърянето на данни е възможно разстояния до около 500 м. Т.е. за град с размера на Москва биха били необходими 5 хил. равномерно разпределени потребители.
още по темата

TP-Link пуска на пазара Wi-Fi 6 рутер AX6000

Компанията представи и достъпната Whole Home Mesh Wi-Fi система Deco E3
01.11.2019 / 04:17

Mercusys представи три нови модела рутери

Устройствата залагат на оптимизирано съотношение на цената спрямо качеството
24.04.2019 / 11:09

Нов рутер на Mercusys обещава впечатляващи скорости

AC12G Wi-Fi Dual Band AC1200 предлага комбинирани скорости до 1200 Mbps и разширено покритие в целия дом
29.03.2019 / 04:36

Как да изпращаме анонимни имейли

Ако искате да изпратите имейл, който да не е свързан с вашата самоличност, ето как можете да го направите
20.03.2019 / 03:59

Как се използва TOR

Чувството, че някой ви нaблюдава вече не е проява на параноя, а обективна реалност. Действиятa ни онлайн се следят постоянно, независимо дали желаем това. Ако искате да промените този факт, то TOR е перфектният инструмент.
30.03.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.