Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

На специално организирано събитие PCWorld България успя да постави ръце върху този горещ сгъваем телефон
През последните няколко седмици в изданието изписахме доста материали за това как сгъваемите телефони не са готови, няма да бъдат удобни, ще имат проблеми със здравината и прочее. В края на работната седмица обаче имах възможността да държа в ръцетге си едно от най-горещите (метафорично) устройства от сгъваемата порода - Huawei Mate X и трябва да ревизирам част от възгледите си по въпроса.

На пръв поглед

Преди да поверят устройството в ръцете ми и тези на колегите, Huawei показаха кратка презентация с най-основните технологии, заложени в Mate X, както и нещо като инструктаж. Оказва се, че компанията е опитала да възложи разработката на пантата - критичното място на сгъване - на два външни подизпълнителя, но в крайна сметка, недоволна от резултата, е разработила собствен вариант.

Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

Смартфонът разполага и с 5G модем, който поддържа всички по-бавни мрежи - 4G, 3G - и може да превключва безпроблемно между тях. Официалното лице от Huawei ни обърна внимание, че това не е случаят с други 5G смартфони на пазара. Що се отнася до опасенията за надраскване и повреда на сгъваемия дисплей, главно заради отсъствието на защитно стъкло, Huawei са наясно с този проблем и показаха (макар и само в презентацията) специален калъф, в който да бъде прибиран телефона в сгънато състояние. Доколко ще е удобно това, предстои да разберем.

Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

Тестовата бройка, която обикаля държавите в Европейския съюз и по-точно източната му част, е единствена и по думите на инженерите от Huawei, тя е била обект на доста сгъване-разгъване и употреба. Това сякаш не беше довело до драскотини и повреди по дисплея, поне доколкото успях да забележа.

Какво е усещането?

В ръцете Huawei Mate X се усеща като много стабилно устройство, изработено от качествени материали. Теглото, металът в пантите, лентата с камерата и самият дисплей дават усещане за скъпо устройство, какъвто разбира се е случаят. В сгънато състояние Mate X е около сантиметър, което е грубо два пъти дебелината на модерен смартфон. На практика това никога не е бил голям недостатък за мен, прекалено тънките смартфони много често са били неудобни в ръката и лесни за изпускане.

Разгъването на телефона става след освобождаване чрез малък бутон върху лентата с камерите. След сгъване се чува убедително щракване, когато устройството закючи дисплея в тази позиция. Друг голям въпрос беше усещането при допир с екрана, който е от гъвкав полимер, за разлика от удароустойчивото Gorilla Glass в повечето съвременни телефони. На пипане дипслеят на Mate X е доста гладък и няма "пластмасово усещане". При пълно разгъване на мястото на пантата не се усещат неравности - единство при поглед под определен ъгъл могат да бъдат забелязани леки вълни в повърхността.

Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

Когато е в разгънато състояние, Мате X е сравнително удобен за хващане, заради по-дебелата лента с камери и други сензори, която служи и за опора на ръката - според Huawei, подобен дизайн има и в Amazon Kindle, но не е ясно кой от кого е взаимствал. Малко преди последните стъпки на разгъване и сгъване се чува характерен звук - нещо между скърцане и тракане - той идва от пантата и наместващите се елементи в нея и не е повод за притеснение. Направи ми впечатление също, че пантата е доста стегната, дори след доста цикли на сгъване и разгъване. Техническото лице от Huawei сподели, че на практика животът на устройството трябва да бъде поне две години.

Софтуер

Софтуерът на Mate X беше "в процес на разработка", защото разглеждахме прототип. Повечето от конвенционалните приложения на Android работеха до някаква степен с тази система - която на практика притежава три дисплея - 8 инча в разгънато състояние и два в сгънато. Mate X използва вградените сензори, за да разбере към кой дисплей гледате - ако например телефонът е сгънат и го обърнете, ще се включи задната част от дисплея.

Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

Подобна конфигурация също решава проблема със селфи камерата или нейното отсъствие - когато телефонът е сгънат, основните камери действат като селфи, а задната част от дисплея, която е включена - като огледало. Хитър трик е разделянето на дисплея на две части и при разгънато състояние, което става чрез задържане на капацитивния контрол за изкарване на отворени приложения. Този режим е подобен на разделения хоризонтално дисплей на конвенциалните устройства, но разбира се, площта за работа е по-голяма.

Финални думи

Оказва се, че тези устройства не са толкова лишени от смисъл, колкото изглеждаше на пръв поглед. В моя защита - винаги съм твърдял, че трябва да се опита в реални услови дали дадена технологична идея ще работи за потребителите или не. И тъй като това е генерация номер 1 на подобни устройства, е нормално да има определени ограничения. Дори в този си вид на прототип, Huawei Mate X е впечатляващо технологично постижение и по-важното - наистина дава практически предимства при работа. Цената, разбира се, е доста висока при подобни пионерски устройства, но с по-широкото им навлизане, това също ще се промени.
още по темата

Сгъвамият смартфон Mate X на Huawei идва през ноември

Устройството ще струва $2400
23.10.2019 / 06:22

Huawei отлага премиерата на сгъваемия си смартфон

Конкурентът от Samsung пък няма да види бял свят и през юли
17.06.2019 / 11:52

Dell експериментира с лаптопи и гъвкави дисплеи

Компанията смята, че в близките години подобни устройства няма да се появят масово на пазара
21.05.2019 / 11:50

Сгъваемият Huawei Mate X ще е по-евтин от очакваното

Апаратът ще се появи на пазара в Китай през юни
22.04.2019 / 12:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.