Сгъваемите телефони се появиха с гръм и трясък на Мобилния конгрес в Барселона, но има един фундаментален проблем, който производителите все още не са решили. Всички представени телефони разчитат на полимерни екрани, които да бъдат достатъчно гъвкави, за да издържат многобройни цикли на сгъване и разгъване. Тази необходима характеристика обаче е и проблем - те са прекалено меки и лесно се надраскват дори от нокти. Това е и причината тези телефони да останат в ръцете на официалните лица и никой да няма възможност да ги пипне.

Добрите новини за всички фенове на този нов дизайн идват от Corning - компанията, която разработва закалените стъкла Gorilla Glass. Според Wired Corning са в процес на разработка на ултратънко стъкло с дебелина 0,1 милиметра, което може да се сгъва до радиус от 5 милиметра, като няма компромис със здравината. Всичко това обаче противоречи с основни принципи на физиката.

"Когато става дума за стъкло, наистина се борим с фундаменталните закони на физиката - искаме да постигнем максимално малък радиус, което значи, че трябва да направим стъклото максимално тънко, но от друга страна то трябва да може да оцелее при изпускане и други повреди", казва Джон Бейн от Corning.

Corning не са обявили официално нищо все още, но източници, близки до компанията, твърдят, че това ново стъкло ще бъде готово до няколко години, а конкуренти като японците от AGC може би ще излязат със свой продукт дори по-скоро. За съжаление, това означава, че сгъваемите телефони още не са готови и няма да бъдат в следващите няколко години.