MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината

Mobile World Congress винаги е било страхотно, голямо събитие, но MWC 2019 достигна нови висоти поради широкия спектър от иновативни технологии, новаторски устройства и вълнуващи проблясъци от бъдещето на мобилната индустрия. Това ви звучи, като че ли написано от промоутърите на MWC, нали? Подобни изявления често се правят независимо от това дали изложението, всъщност е добро, но в този случай не е преувеличение. През последните няколко години на MWC дебютираха страхотни смартфони, носими джаджи, лаптопи и други мобилни устройства. Но тъй като мобилната индустрия, като цяло се бореше да се измъкне от коловоза, в който се постави, не се случи нищо фундаментално, което можеше да предизвика промени. Нямаше нищо, което да може да бъде описано като истинска иновация или мислене с поглед в перспектива.
Тази година ситуацията беше различна.

5G и гъвкавите смартфони

Двете големи тенденции на шоуто бяха 5G и гъвкавите смартфони. Всички компании, почти независимо от това дали разполагаха с 5G продукт или не, разискваха на някакъв етап 5G темата. Qualcomm вече се оформят, като огромен доставчик на 5G оборудване и бяха навсякъде, но в целият хайп се включиха и Ericsson, Nokia, MediaTek, всеки демонстриращ потенциала на 5G за бъдещето. Президентът на Qualcomm Кристиано Амон (Cristiano Amon) заяви по време на пресконференцията на компанията, че "5G ще въведе нова иновационна ера", посочвайки очакваните промени около мрежовите технологии. За наше щастие, не всичко беше просто приказки.

MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината


MWC 2019 се оказа дебютната платформа на първите 5G смартфони в света – LG, Samsung, Xiaomi, ZTE и Huawei имаха 5G телефони, докато други, включително HTC, представиха необичайни устройства, за да се възползват максимално от 5G без необходимостта от телефон.

Бяха направени и ранни демонстрации на 5G мрежата, както и консервативни демонстрации на потенциалните ползи от новият тех. Истината е, че 5G е неизменна част от MWC в продължение на последните няколко години, но това е първият път, когато се чувства, че се превръща в реален продукт... Почти готов за потребителите.
Същевременно, Huawei стана централна фигура на събитието със своя сгъваем смартфон Mate X – също с поддръжка на 5G – превръщайки го в едно от най-тенденционните и желани устройства на шоуто. И не случайно.

MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината


Всеки докоснал се до телефона е останал впечатлен. За разлика от Galaxy Fold на Samsung, който до края на събитието остана зад стъклени урни. Това бяха двата истински гъвкави смартфона, но други марки демонстрираха прототипи и различни новости свързани с гъвки дисплеи. Очакваме сгъваемите смартфони да продължат да оказват сериозно влияние и на MWC 2020, също както и 5G.

Нека бъдем различни

Но 5G и гъвкавите смартфони не бяха единствените тенденции на MWC 2019. Производителите на устройства експериментират по начини, които не сме виждали от доста време. Ясно се забелязваше желание да се направи нещо ново, с намерението да се открои в станалия стагнационен басейн от подобен хардуер. Това не винаги означава лошо нещо, тъй като през последните две години се появиха редица превъзходни, технически впечатляващи телефони. Но нищо не се отличаваше и не вдигаше адреналина на потребителя, както нещо различно, практично и красиво. Тази година видяхме поне няколко такива устройства. Sony представиха Xperia 10 с екран CinemaWide с формат 21:9. G8 ThinQ на LG блесна с контрол с жестове, който беше едновременно странен, но и забавен за ползване. Xiaomi показа на всички, че телефоните от висок клас не трябва да струват 1000 долара с Mi 9. Nokia 9 има пет камери на гърба и професионален софтуер за процесинг. Nubia представиха много любопитен микс между смартфон с гъвкав екран и часовник с каишка. Сякаш всяка компания имаше нещо различно да покаже.

MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината


Допълнително доказателство за следващата стъпка от бъдещето на мобилните устройства, бяха едва ориентировъчните дати на излизане за голяма част от продуктите. Вече привикнахме да виждаме анонси на нови устройства, които се пускат на пазара в рамките на няколко седмици. Множество продукти от MWC 2019 не са планирани да пристигат до лятото, края на годината или дори, началото на 2020-та. Това е ясна индикация, че виждаме настъпването на следващата генерация мобилен хардуер.

MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината


Иновации и влияние

Докато през последните няколко години на MWC се наблюдаваше постоянен поток от добри, но не и невероятни анонси, събитието тази година успя да постигне високо ниво на очакване за следващото голямо нещо. Последният път беше около 2015-та година, когато не смартфон изпълваше заглавията на медиите, а виртуалната реалност. Това беше годината, през която HTC представиха Vive, Samsung пусна подобрена версия на Gear VR, а демонстрациите на Oculus Rift бяха навсякъде. Използването на VR след това, се чувстваше толкова футуристично, колкото използването на Huawei Mate X през изминалата седмица.

MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината


Мнозина свидетелстват, че напускайки събитието са се почувствали така, сякаш са видяли и използвали продукт, който има истински потенциал да променя индустрията. А ако сгъваемите смартфони не могат да променят живота ни, то 5G със сигурност ще го направи. Комбинираните възможности на тези две тенденции може да са сигнал за най-голямата промяна в дизайна и използването на мобилните устройства от въвеждането на тъч-екраните.

MWC 2019 – топ тенденциите от мобилното събитие на годината

Мобилната индустрия отново е вълнуваща!
още по темата

ZTE с интересен патент за сгъваем смартфон

Един от най-удачните проекти до момента
08.03.2019 / 11:44

Huawei P30 Pro идва с перископен телеобектив и подобрен нощен режим

Подобна телекамера за смартфони бе обявена от Oppo
06.03.2019 / 11:38

Сгъваемите смартфони засега са скъпи и "сурови"

За първи път от доста време насам компаниите изследват неизвестни простори
01.03.2019 / 04:45

MWC 2019 – интересните нови телефони

Всички нови телефони от Мобилния конгрес в Барселона - събрани на едно място
28.02.2019 / 10:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.