Сгъваемите смартфони засега са скъпи и "сурови"

За първи път от доста време насам компаниите изследват неизвестни простори
Идеята, стояща за сгъваемите устройства, които видяхме напоследък наистина в много обещаваща. Това, което виждаме в момента обаче е и белязано от недостатъци, които вероятно ще бъде преодолени в следващите поколения.

Първото смислено сгъваемо устройство, което видяхме е Galaxy Fold на Samsung. То разполага с 4,6 инчов преден екран с огромни празни пространства под и над него. В разгънато състояние пък получаваме 7,6-инчов екран с огромен прорез горе вдясно. Цялото устройство пък изглежда като два смартфона поставени един върху друг.

Няколко дни по-късно Huawei вдигна завесата над своя Mate X. Тук концепцията е различна – имаме един 9-инчов екран, се разделя на две в сгънато състояние и остава от външната страна на устройството. Неговият корпус е със съвсем приемлива дебелина – 11 мм. Частта от екрана, която остава на предната страна пък е с диагонал 6 инча.

И двете устройства изглеждат завършени на фона на неизползваемия FlexPai, на доскоро неизвестната компания Royole. Технически това е първото сгъваемо устройство, но на практика не е нищо повече от техническа демонстрация и ПР ход Все пак вече много повече хора са чували за Royole, нали?

Екранът не е това, което очаквате

Най-осезаемата разлика на сгъваемите смартфони, спрямо обикновените такива е текстурата на екрана. Очевидно използваният материал няма как да е стъкло, така че тук не говорим за защита с Gorilla Glass. Вместо това имаме налице гъвкава пластмаса, която няма как де не е (по-)лесна за надраскване.

Друг проблем е очевидната сгъвка. Мястото, където екранът се прегъва не само е осезаемо на пипане, но и се вижда при използване на устройството.

Имайки предвид цените на устройства като Galaxy Fold на Samsung и Mate X на Huawei, качеството (като цяло) няма де е проблем. Свикналите с перфектни устройства потребители обаче може да намерят подобни дефекти на екраните за особено дразнещи. Разбира се много други биха преглътнали това за сметка удобството от джобен голям екран

Занапед е интересно да видим как с подобно предизвикателство биха се справили перфекционисти като Apple, където поне външно изпипват продуктите си.

Сгъваем или разгъваем

Намаляването на размера на устройствата без жертване на тяхната използваемост не е нова мисъл, и напоследък звучи все по инригуващо и реално. Идеята е да бъдат обединени на едно място две категории устройства (таблет и смартфон), да се вземе най-доброто от тях и да се намалят недостатъците.

И Huawei и Samsung предлагат идеята за смартфон който може да се превръща в таблет. В резултат (това особено важи за Galaxy Fold) получаваме дебелички устройства, поне според съвременните разбирания.
Ще е интересно да видим дали някоя компания няма да предложи таблет, който да може да се превръща в смартфон. На пръв поглед може би няма разлика, но според мен от подобна базова нагласа ще произлизат много ключови нюанси, които в крайна сметка може да доведат до различно крайно устройство.

Склонен съм да вярвам, че скоро няма да видим сгъваемо устройство с толкова тънък корпус, колкото съвременните флагмани. В същото време един от основните недостатстъци на таблетите е тяхната площ, а не дебелината им. В този смисъл потребителите на таблети в по-голяма степен биха преглътнали дебело устройство, отколкото потребителите на смартфони (осъзнавам, че не говорим за различни хора). Бизнес потребителите пък може би ще оценят възможностти като разделяне на екрана на две части и поставяне на устройството като палатка на маста, така че повече хора да могат да виждат обсъжданата информация.

След няколко години, спомняйки си 2019 г. вероятно ще гледаме на сегашните сгъваеми първенци и ще осъзнаваме напълно техните детски болести. Междувременно ще е интересно да видим реални продукти и от други компании. Най-малкото защото от доста време насам разработчиците имат творческа свобода да експериментират с форм-фактори и всякакви други идеи
още по темата

Изследователи останаха разочаровани от издържливостта на Galaxy Fold

Тест показа, че устройството издържа доста по-малко сгъвания от заявеното от Samsung
04.10.2019 / 06:49

Сгъваемите смартфони идват, но не точно сега

Въпреки че в края на миналата година основните производители обещаха още в началото на 2019 г. да пуснат на пазара свои разработки, различни обстоятелства провалиха плановете им
27.05.2019 / 02:35

Samsung призна проблема с екрана на Galaxy Fold и отложи дебюта му

Компанията ще усъвършенства първия си сгъваем смартфон, който ще се продава за $2000
23.04.2019 / 12:38

След две години половината от флагманите на Huawei ще бъдат сгъваеми

Компанията готви и малък смартфон с такъв форм-фактор
01.04.2019 / 11:44

Samsung показа как тества сгъваемите си смартфони

Компанията обещава 200 000 цикъла на сгъване и рзгъване
28.03.2019 / 10:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.