Към настоящия момент надали е тайна за някого, че Motorola работи върху собствена версия на сгъваем телефон. Патентът за това устойство се появи в края на миналата година, а последвалият доклад на колегите от The Wall Street Journal просто потвърди плановете на компанията. Въпреки всичко това, Motorola е доста тиха в последните седмици, поне до този момент, защото, в интервю пред Engadget, вицепрезидентът за глобалните продукти на компанията Дан Дери разкри допълнителни детайли за амбициите на Motorola.

"Започнахме да работим върху сгъваеми телефони с гъвкави дисплеи преди известно време", споделя Дери. "Направихме доста различни варианти". Първоначалната информация на Wall Street Journal беше, че сгъваемият модел на Motorola ще се появи до края на февруари, но това явно няма да се случи. Вместо това Дери заяви, че "Motorola няма намерение да изостава от останалите играчи на пазара". Имайки предвид премиерните дати на сгъваемите телефони на Huawei и Samsung, това може да означава, че моделът на Motorola ще се появи най-късно през лятото.

Motorola потвърди разработката на сгъваем телефон

Въпреки това доста завоалирано потвърждение от Дери, някои от нещата, за които той говори, са доста конкретни. Дизайнът на предполагаемото устройство на Motorola е доста по-различен от този на конкурентите. Телефонът, представен в патента, се сгъва по средата и образува квадрат в сгънато положение. Самият Дери казва, че идеята на Huawei да постави екрана от външната страна, изглежда най-добре и е най-проста за реализация, но има един основен проблем, който е накарал Motorola да търси друго решение.

"Тествахме пластмасови OLED екрани със защитен гъвкав слой", казва той - отнасяйки се към дизайн, подобен на Huawei Mate X. "Фактът е, че когато докосвате подобен дисплей с нокти, вие го драскате. Той има кратък живот заради самия дизайн, започва да се износва в момента, в който го разопаковате. Но е красив - поне през първия ден".

Идеята на Motorola не е била да постави дисплея от външната страна. С подобен проблем, свързан с драскотините, много скоро подобно устройство би било неизползваемо. Дизайнът, който видяхме в патента на компанията, обаче е само един от многото, върху които Motorola работи. Дери казва, че има и модел с две панти, чийто екран се сгъва два пъти. Според Дери тази концепция представлява "светия Граал" на сгъваемите телефони и няколко китайски производители също работят в тази посока - включително "две много известни компании, които не участват много активно на Мобилния конгрес в Барселона".

Motorola потвърди разработката на сгъваем телефон

Първият сгъваем телефон на Motorola обаче няма да има такъв дизайн, защото "това поставя прекалено много технически предизвикателства". Въпреки това, компанията разработва и тази идея. Ще бъде интересно да видим какво ще представи официално Motorola и дали концепцията ще бъде по-различна и успешна от това, което конкуренцията вече прави.