3 предизвикателства пред сгъваемите смартфони

На фона на високите цени на устройствата, както Samsung, така и Huawei ще трябва бързо да се справят с тях, ако искат да наложат иновативната технология
Само след няколко месеца първите сгъваеми телефони ще бъдат в продажба, така че ако имате няколко хиляди лева, които ви тежат в портмонето, ще можете да си купите такъв. Но въпреки че първите притежатели на новия тип смартфони определено ще привличат вниманието, Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X може и да се окажат не чак толкова добри, колкото предполагат цените им.

Макар че те определено представляват напредък в цялостната технология на смартфоните и вълнуващо ново направление, проправящо пътя към бъдещето, в известен смисъл сгъваемите устройства може да се окажат и стъпка назад от премиум телефоните, с които вече сме свикнали. Ето три аспекта, които предизвикват загриженост:

Качество на дисплея
Неправилните форми на сгъваемите дисплеи са най-очевидното предизвикателство. Когато се отвори, дисплеят на Samsung Fold има аспектно съотношение 4.2:3, със 7.3-инчов QXGA + резолюция някъде около 2152x1536 пиксела. Huawei Mate X предлага 8-инчов дисплей с 8: 7.1 съотношение и 2480x2200 резолюция. Отвън главният екран на Huawei е с диагонал 6 инча, с пропорция от 19.5:9 и резолюция 2480 x 1148. Външният дисплей на Fold е малък, 4,6-инчов екран 1960x840 с пропорция 12:9. Това означава, че трябва да научим всички нови начини, по които трябва да държим тези неконвенционално оформени телефони, а приложенията може да изглеждат малко странно в началото.

Отвъд съотношенията, самите екрани изглеждат и се държат малко странно. Екранът на Mate X например напомня висококачествена разпечатка, тъй като е изключително лъскав. На пипане също има някои странности, като например, че не е напълно плосък като при таблет. Според тестерите операциите по екрана на Fold са напълно идентични с тези при Galaxy S10, но чисто тактилното усещане е доста по-различно.

Дисплеят на Mate X също се усеща по-скоро като пластмаса, отколкото като стъкло. Усещането е толова силно, че потребителят може дори да се притесни, че може лесно да го счупи.

Разбира се, Samsung и Huawei ще направят безброй модификации на своите дисплеи, преди да намерят производствен метод, който да отговори напълно на завишените очаквания на потребителите, но първите модели сгъваеми телефони определено ще имат някои проблеми с дисплеите.

Освен това екраните имат "шев". И двете компании са положили значителни усилия, за да скрият центъра на сгъващия се екран в продуктовите снимки, но той е там и може да се предполага, че ще става все по видим, колкото повече устройството се сгъва. Издръжливостта на дисплея определено е проблем в тези първи сгъваеми телефони, а фактът, че шевовете са видими, по никакъв начин не подобрява ситуацията.


3 предизвикателства пред сгъваемите смартфони


Живот на батерията
Съвременните телефони достигнаха до точка, в която ни дават възможност да не носим постоянно зарядно устройство, но сгъваемите модели има възможност да направят крачка назад в това отношение. По-големите дисплеи използват по-голяма мощност, но дизайнът им не позволява интеграцията на по-големи батерии.

Разбира се, те са мощни - 4,380mAh на Fold и 4,500mAH на Mate X. 6.6-инчовият Galaxy S10 5G има батерия от 4,500mAh, като тя е необходима само за захранване на дисплея. Нека не забравяме допълнителните натоварвания, идващи от превключващите екрани, сензорите и 5G на новите модели сгъваеми телефони.

За да отговорят на това предизвикателство, Huawei са вградили 55W SuperCharge в Mate X, а Samsung позволява безжично зареждане на Galaxy Fold. Независимо от това, всеки, който се надява, че може да използва цял ден с едно зареждане който и да било от двата телефона, ще остане разочарован. Въпреки космическите си цени, сгъваемите телефони поне в началото ще ни ограничат в това отношение.

Потребителски опит
Най-големият недостатък при сгъваемите смартфони обаче може да се окаже не дизайнът, крехкостта или живота на батерията им, а реалната им полза. Може би на всички ни ще е интересно да си поиграем с тях, когато най-накрая се появят в търговската мрежа, но остава въпросът: Наистина ли сгъваемите смартфони ни дават най-доброто, от което имаме нужда?

С модела на Samsung потребитрелите ще преминат от 6.4-инчовия дисплей в Galaxy S10 на 4.6-инчовия на Fold (когато е затворен). А отвътре ще получат 7.3-инчов дисплей, който е само около половин инч по-голям от S10 5G. Mate X е малко по-добър - с 8-инчов дисплей, но външният екран вече предлага всичко на всичко шест инчово работно пространство. Така че, реалната печалба за потребителите е едва 2 инча в отворено състояние, което не е нищо особено на фона на цената. Huawei дори признаха, че очакват потребителите да използват устройството затворено през по-голямата част от деня.

Triple-multitasking системата на Samsung е по-обещаваща иновация, но трябва да имате наистина важна причина, за да преминете от малък екран към голям. Всички тези факти едва ли ще създадат достатъчно добро потребителско преживяване, поне когато става дума за пилотните модели, очаквани на пазара.
още по темата

Huawei Mate X - предварителен поглед и първи впечатления

На специално организирано събитие PCWorld България успя да постави ръце върху този горещ сгъваем телефон
18.03.2019 / 11:01

Слух: Samsung може да помогне за сгъваемите смартфони на Apple и Google

Корейският производител ще започне да доставя гъвкави екрани
11.03.2019 / 05:30

Corning работи над сгъваемо Gorilla Glass

В опит да реши един от най-сериозните проблеми на сгъваемите телефони
06.03.2019 / 10:57

Сгъваемите смартфони засега са скъпи и "сурови"

За първи път от доста време насам компаниите изследват неизвестни простори
01.03.2019 / 04:45

MWC 2019: И Oppo показа сгъваем смартфон прототип

Устройството прилича на Huawei Mate X, но компанията твърди, че е разработено напълно самостоятелно
25.02.2019 / 01:10
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.