Какви смартфони искат потребителите

Китайските марки разместват световния пазар, Samsung води битка на два фронта
По всичко личи, че сгъваемите устройства и 5G връзките ще са сред основните теми по време на Световния мобилен конгрес през следващата седмица. Какво функционалности обаче искат потребителите? На този въпрос се опитат да отговорят анализаторите от Statista, цитирайки анкета, проведена в САЩ.

Производителите на смартфони често говорят за технологични иновации, обвити в маркетингов жаргон, докато потребителите желаят от устройствата си доста по-обикновени и практични неща. Според анкетата животът на батерията е най-важната характеристика на мобилните устройствата, изпреварвайки лесната употреба и обема на вградената памет.

Какви смартфони искат потребителите

Функции като виртуална/допълнена реалност и лицевото разпознаване пък е сред нещата, които най-малко вълнуват потребителите. От Statista считат, че това, в комбинация с увеличаващите се цени, могат поне донякъде да обяснят намаляващите продажби в световен мащаб.

Китайските компании все повече конкурират лидерите

След като бе изпреварена по обем на продажбите от Huawei през втората и третата четвърт на миналата година, Apple все пак остава на втора позиция за цялата 2018-та. Лидер в класацията продължава да е Samsung. Три от челните топ пет производителя на смартфони по данни на IDC обаче са китайски. На четвърто място е Xiaomi, а на пето – Oppo.

Какви смартфони искат потребителите

Трябва обаче да се отбележи, че макар Apple може да бъде изместена от третата позиция в подредбата, тя все още печели много повече от останалите. Samsung може да е водеща по доставки, но приходите ѝ от мобилни устройства са два пъти по-малки от тези на Apple, съобщи още Statista.

Настоящият лидер в класацията е в трудна ситуация. Китайските компании успешно конкурират корейците в средния и базовия сегмент, а Apple продължава да е предпочитаната премиум марка. Samsung води битка на два фронта, като за капак трябва да се съобразява и с падащите продажби, които най-силно се усещат в зрелите пазари като Западна Европа.

Какви смартфони искат потребителите

През 2018 г. приходите от продажби на смартфони и таблети на Samsung са достигнали 86,9 млрд. долара – със 7% по малко спрямо 2017 г. (най-ниският резултат от 2012 г. насам). В същото време оборотът на Apple е само от iPhone устройства е 157 млрд. долара. Ако към тази сума бъда добавени и приходите от iPad, то може да се заключи, че мобилният бизнес на Apple е двойно по-голям от този на Samsung.
още по темата

Кои са най-популярните смартфони в Европа

Лидер на пазара през второто тримесечие е Samsung
14.08.2019 / 11:15

MWC 2019: Samsung обнови А-серията си с два нови телефона - A50 и A30

6,4-инчов дисплей и 4000 mAh батерия са сред отличителните белези на двете устройства
25.02.2019 / 03:34

MWC 2019: LG представи първия си 5G смартфон

V50 ThinQ всъщност е V40 с добавен модем, което оставя някои съмнения относно ползите за потребителите
25.02.2019 / 12:13

Huawei обяви кога ще покаже флагманските си смартфони P30

Очаква ни нова порция устройства с отлични камери
22.02.2019 / 08:12

Как ще се справи Android със сгъваемите смартфони?

Новата версия на операционната система ще поддържа устройства в две различни конфигурации
20.02.2019 / 04:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.