Как ще се справи Android със сгъваемите смартфони?

Новата версия на операционната система ще поддържа устройства в две различни конфигурации
Доскоро мобилните телефони идваха във всички форми и размери, но производителите до голяма степен бяха стандартизирани около плоския стъклен екран. Днес обаче, сме в очакване на една огромна промяна в това отношение – пускането на пазара на смартфони със сгъваем екран, най-очакваният от които в момента е този на Samsung (предполага се, че ще се казва Galaxy Fold).

Части от необходимата за това технология съществуват от години, така че моментът е дошъл, а Samsung, Xiaomi, Motorola и други производители на устройства вече са дали заявка, че най-накрая ще я представят на пазара в рамките на тази година. Въпросът е как мобилната операционна система Android ще се справи с тази промяна.

Android в момента

По принцип, OLED панелите са гъвкави по своята природа - вероятно сте попадали на демонстрации на подобни екрани в продължение на години. За да внедрят гъвкав OLED екран в смартфон обаче, производителите трябва да гарантират, че той може да се сгъва хиляди пъти, без да се появяват проблеми от каквото и да било естество. Това води до реинженеринг на начина на ламиниране между слоевете, заедно с нови драйвери за дисплея, разбира се. Но технологията, нужна да се осъществи това, е налична, а някои производители не губят време.

Технически, такъв телефон вече съществува, но отзивите за него не са никак добри. Royole FlexPai излезе на сцената преди малко повече от месец под формата на устройство за разработчици за около 1300 долара, но, според коментарите, моделът не създава никак добър потребителски опит. Въпреки това FlexPai си остава първият публично достъпен сгъваем смартфон.

Motorola също планират да вдъхнат нов живот на бранда RAZR под формата на сгъваем смартфон. За разлика от тези на FlexPai и Samsung обаче, той ще прилича повече на малък OLED модел, който се разтваря като мида. Въпреки че разликата от гледна точка на софтуера не е толкова внушителна, той все пак ще изисква някои персонализации. Ще е необходим например персонализиран код, за да поддържа приемственост на приложенията между външния и вътрешния екран. Целта е да се създаде непрекъснат интерфейс с възможно най-малка латенция, както и нормално поведение на приложенията, което не нарушава потребителското изживяване.

Приложенията за Android могат да се преоразмеряват за по-големи повърхности (например таблети), така че телефонът, който се отваря, за да осигури повече пространство, ще има поне тази основна функционалност още сега. Просто апликациите трябва да поддържат някакво ниво на приемственост между по-малки (когато е сгънат смартфона) и по-големи (когато е разгънат) състояния.

В Android Pie, Google включва някои оптимизации, които могат да помогнат при сгъваеми устройства. Операционната система поддържа multi-resume функционалност, която е разширение на multi-window API на Android, и позволява на производителите на устройства да направят така, че всички отворени приложения да се обновяват в живо време.

Този инструмент е полезен, но компаниите, които решат да пуснат на пазара сгъваеми смартфони с Pai, ще трябва да създадат и някакъв персонализиран код, за да направят устройствата по-ефективни, а това няма да е лесно, ако се съди от бавния интерфейс на FlexPai. Google обаче ще се погрижи за това още в следващата версия на Android.

Android Q позволява повече сгъваемост

Samsung показа своя сгъваем телефон в края на миналата година, заедно с променен потребителски интерфейс на Android. Разбира се, феновете на Android се зачудиха дали компанията смята да създаде изцяло нов потребителски интерфейс за сгъваемите си модели. Е, за да отговори на тези въпроси, Google предприе необичайната стъпка да покаже предварително някои функции на предстоящата версия на Android и потвърди, че работи директно със Samsung. И слава Богу, тъй като ако компанията разреши на всеки производител да създава собствени интерфейси за сгъваемите си модели, това неминуемо ще доведе до проблеми с различни приложения и объркване у потребителите.


Как ще се справи Android със сгъваемите смартфони?

Следващата версия на Android (с кодово име Android Q) ще включва поддръжка на сгъваеми смартфони в две различни конфигурации – такива, които ще се сгъват навън и дисплеите остават от двете страни на устройството, и такива, които се сгъват навътре, а отвън остава само един малък екран, разположен на гърба на смартфона.

Google също така обясняват, че multi-window функциите на Android и тези за непрекъснатост на работата ще бъдат разширени, за да се поддържат новите модели. Приложенията за Android Q ще могат да работят в режим за един екран и да преминават безпроблемно към сгънато състояние. Тези устройства също така ще поддържат работа с Multi-Active Window - следващата стъпка в съществуващите възможности на multi-window функционалността на Android - което ще позволява на потребителите да стартират едно приложение на по-голям екран и две други на по-малки, разположени до него.

Как ще се справи Android със сгъваемите смартфони?


Бъдете предпазливи към сгъваемите телефони от първо поколение

Спомняте ли си първото поколение таблети с Android? Имаше момент, в който настъпи пълен хаос, когато разработчиците се опитаха да влязат в новите формати и парадигми за използване. В много отношения някои проблеми така и не бяха изгладени и интересът към този тип устройства - който никога не е бил и кой знае колко голям – отслабна още повече.

Сгъваемите устройства също имат всичко необходимо като сложност, за да преживеят подобен проблемен старт. Затова се надяваме, че Google са си научили урока и ще се фокусират по-отговорно върху новия дизайн.
Така или иначе, инвестицията от повече от хиляда долара за сгъваем телефон от първо поколение е демонстрация на изключително доверие в технологиите.
още по темата

Първи поглед към Android 10

В интернет се появи бета версия на все още безименната Android Q
14.03.2019 / 05:50

Corning работи над сгъваемо Gorilla Glass

В опит да реши един от най-сериозните проблеми на сгъваемите телефони
06.03.2019 / 10:57

Сгъваемите смартфони засега са скъпи и "сурови"

За първи път от доста време насам компаниите изследват неизвестни простори
01.03.2019 / 04:45

MWC 2019: Huawei представи сгъваем 5G смартфон

... на впечатляваща цена
25.02.2019 / 12:35

Сгъваем смартфон от Apple през 2020 г.?

Патент на компанията показва, че се работи в тази насока
22.02.2019 / 02:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.