Facebook тайно плаща на потребители за пълен достъп до техните данни

VPN приложение, наречено Facebook Research, позволява на компанията да има пълен достъп до цялата смартфон и уеб дейност на включилите се в програмата
Facebook плаща на тийнейджъри по около 20 долара месечно, за да използва VPN приложение, наречено Facebook Research, което позволява на компанията да има пълен достъп до цялата им смартфон и уеб дейност, съобщава интернет изданието TechCrunch. Изглежда това е превъплащение на инициативата Onavo Protect (VPN услуга, използвана за наблюдение на поведението на смартфоните на потребителите) – приложение на Facebook, което беше изтеглено от пазара миналата година заради възраженията на Apple по отношение на личните данни. Тъй като Facebook Research изглежда има същите характеристики като Onavo, това поражда съмнения, че то отново може да породи разногласия между двете компании. Представители на най-голямата социална мрежа в света са признали пред TechCrunch, че приложението съществува, и че неговата цел е компанията да придобие по-цялостна представа за навиците на потребителите при използване на смартфони. Според тях програмата съществува от 2016 г., а от средата на 2018 г. е известна като Project Atlas.

Вместо обаче да имат достъп до приложението през App Store или през тестовата платформа на на Apple – TestFlight - потребителите на iPhone са достигали до него през други три тестови услуги - BetaBound, uTest и Applause. Тези три услуги таргетират рекламите си в Instagram и Snapchat към демографската група 13-35 години, заявявайки, че това е "платено проучване за социалните медии". Когато се регистрират в приложението, непълнолетните трябва да поискат разрешение от родителите си чрез формуляр. Една от формите гласи: "Към момента няма известни рискове, свързани с проекта, но, включвайки се в него, се съгласявате с факта, че той проследява личната информация за вашето дете, когато то използва приложението".

Ето и пълния текст, който сваля наказателната отговорност от Facebook, когато потребителите теглят приложението от Applause:

"С инсталирането на този софтуер вие давате на клиента ни разрешение да събира данни от вашия телефон, които ще му помогнат да анализира сърфирането ви в интернет и начина, по който използвате функциите в приложенията, които сте инсталирали. Това означава, че позволявате на нашия клиент да събира информация за това какви приложения имате инсталирани на телефона си, как и кога ги използвате, данните за дейностите и съдържанието ви в тези приложения, както и как други хора си взаимодействат с вас или съдържанието ви в тези приложения. Също така позволяваме на нашия клиент да събира информация за дейността ви в интернет (включително уебсайтовете, които посещавате, и естеството на обменяните данни между вашето устройство и въпросните уебсайтове) и използването на други онлайн услуги. Има случаи, в които нашият клиент ще събира тази информация дори когато използваното от вас приложението поддържа криптирани или защитени сесии".

Според Уил Страфах, експерт по сигурността, нивото на достъп, изисквано от Facebook Research, може да доведе до събиране на всякакъв вид данни, които включват лични съобщения, чатове, снимки и видеоклипове, имейли, уеб дейност и дори информация за местоположение.

"Както много други компании, и ние каним хората да участват в изследвания, които ни помагат да идентифицираме в какви сфери имаме възможност да подобрим работата си. Тъй като това изследване цели да помогне на Facebook да разбере как хората използват мобилните си устройства, предоставихме подробна информация за типа данни, които събираме и как потребителите могат да вземат участие. Не споделяме тази информация с други хора или организации, а съгласилите се могат да преустановят участието си по всяко време", се казва в позиция на Facebook.

Според говорителя на компанията тя не нарушава правилата на Apple за обработката на лични данни, тъй като приложението отговаря на програмата за сертифициране на технологичния гигант.
още по темата

Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
25.03.2019 / 11:33

Вече можете да блокирате фоновото проследяване на локацията във Facebook за Android

Ъпдейтът идва след информация, че компанията е използвала тези данни, за да проследи изчезнали стажанти
21.02.2019 / 10:54

Премахването на профил от социална мрежа не означава край на следенето

Налице са начини за индиректен добив на информация
19.02.2019 / 03:42

Скоро ще можете да отключите автомобила си с лицево разпознаване

Apple публикува патент за мобилна биометрична автентикация
13.02.2019 / 12:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.