Какво да очакваме от iPhone през 2019 г.?

Според слуховете новите модели на Apple има система с три камери и по-малък прорез в екрана
Какъв ще бъде новият iPhone, който се очаква да се появи през 2019 г.? Малко вероятно е отговорът на този въпрос да е ясен със сигурност до есента (най-вероятно до септември), но пък и към днешна дата има достатъчно слухове, които си заслужава да бъдат обобщени, дори само заради възможността, когато се появи официално новият модел на Apple, да можем да анализираме колко от тях са се оказали верни. Ето и два от тях.

Система с три камери

Сегашният iPhone XS има двойна задна камера. Дали е възможно новият iPhone да разчита на три камери? Напълно. Още повече, че този слух се появи още през април миналата година, макар и без особени подробности как точно ще работи подобна система.

Сега, доклад на Digit, базиран на изтекли визуализации, на практика потвърждават тази информация, като дори стига по-далеч, разкривайки, че моделите за 2019 г., които нарича iPhone XI, ще имат три задни камери, две от които подравнени помежду си, а третата - ситуирана встрани от тях. Според Digit офсетовата камера на новите модели може да бъде и 3D, като тази информация почива на новина на Bloomberg, според която Apple се интересува от 3D сензорите от следващо поколение на Sony.

Дали тази информация е правдоподобна, предстои да видим, но при все по-конкурентния пазар на смартфони и негативните новини за продажбите на последните флагмани на Apple, което доведе и до занижаване на прогнозата за финансовите разултати на компанията за първото тримесечие на 2019 г., iPhone определено се нуждае от някои нови функционалности, за да стимулира ръст на продажбите. Нова система от камери със сигурност може да бъде една от тях.

Тук обаче се появява и един проблем - трикамерната система на гърба на новия iPhone изобщо не изглежда особено привлекателна от естетическа гледна точка. На първо място, тя изглежда прекалено не-Apple, а и заема много физическо пространство. Разбира се, дизайнът може да се промени преди новите модели да бъдат представени през септември, така че, наличието на три камери е почти сигурно, но се очаква Apple да се заиграят допълнително с дизайна.

По-малък прорез в екрана (notch)

Прорезът на екрана на iPhone има не само функционална цел, но също така придава на iPhone запомняща се визия, която го отличава от останалите устройства на пазара. Ако слуховете са верни обаче, не очаквайте той да бъде още дълго време отличителна характеристика на смартфона на Apple.

AMS, производител на сензори, обяви, че е създал нов оптичен сензор, който "измерва точно интензитета на околната светлина зад OLED екрана". Според Reuters Apple използва оптичните сензори на AMS за 3D лицево разпознаване в iPhone, така че е нормално да се очаква технологичният гигант да има интерес към новите разработки на компанията - TCS3701 Color и Proximity Sensor - в следващия си модел. Това би могло да доведе до много по-малък прорез в екрана, а защо не и до пълната му липса.

Тук, естествено, отново трябва да се запитаме доколко правдоподобен е този слух. Apple и AMS имат установени отношения (според Reuters технологичният гигант държи 45% от бизнеса на AMS), а и информацията, че Apple се стреми да намали или премахне въпросния прорез в екрана, отдавна циркулира в медийното пространство, макар и за момента само като недоказано предположение.

Но околните светлини и сензорите за близост са две от най-малките части на модула TrueDepth, който всъщност стои зад прореза в екрана на iPhone. Далеч по-важни в случая са традиционната и инфрачервената предна камера, както и високоговорителят на смартфона, така че, за да бъде смален прорезът в екрана, Apple ще трябва да комбинира или премахне някои от тези елементи, което може да окаже негативно влияние върху оценката на потребителите.


Какво да очакваме от iPhone през 2019 г.?

още по темата

Как да прехвърлим снимките си от iPhone на компютър с Windows 10

Съхранявайте копия на снимките си на домашния компютър
04.02.2019 / 03:09

Apple "възроди" най-евтиния си смартфон

Спреният от продажба iPhone SE бе върнат сред предложенията на компанията
21.01.2019 / 02:50

Бъдещите смартфони и таблети на Apple може да се зареждат през USB-C

Компанията може да предложи и нов iPod
16.01.2019 / 08:25

Игри в App Store комуникират с известен сървър за злонамерен софтуер

Самите приложения изглеждат безвредни, но са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани в ущърб на потребителите
07.01.2019 / 01:44

Кои са най-опасните смартфони

SAR стойностите на устройствата е под пределните стойности, но разнообразието при този показател е впечатляващо
04.01.2019 / 06:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.