Дъгото чакане приключи - изложението CES в Лас Вегас тече с пълна сила и това, което всички очакваха вече се случва - нашествието на сгъваемите смартфони. Първото такова устойство обаче идва не от Samsung или Huawei, а от доста неизвестната компания Royole. Оказва се, че тя работи по собствена технология за гъвкави дисплеи още от 2012-а година, а резултатът беше показана в Лас Вегас и се нарича FlexPai (неотдавна писахме за това интересно устройство, но официалният му дебют се състоя едва днес).

CES 2019: Първият сгъваем смартфон е леко грубоват на вид

Телефонът има чипсет Snapdragon 855 - и тъй като FlexPai вече се продава, той е първият комерсиално достъпен телефон с последния процесор на Qualcomm. Опциите за RAM и вградена памет са 6/8GB и 128/256GB респективно, а камерите - 16MP+20MP. Най-важната част обаче е 7.8-инчовият гъвкав дисплей, който се сгъва на две - за да превърне FlexPai от съвсем приличен таблет в доста дебело и грубовато смартфон устройство.

Впечатленията от FlexPai са смесени - липсва адекватен софтуер, който да се грижи за правилното използване на дисплея в сгънат режим, също така липсва и хардуерно заключване в разгънато състояние, което води до осезаемо огъване на устройството в ръката при работа. Със сигурност FlexPai не е перфектен сгъваем смартфон, но вече има титлата на първото такова устройство, достъпно за масите. Най-вероятно това е била основната цел на Royole. А малко натиск и конкуренция за големите играчи, които също трябва да покажат подобни технологии, никога не е излишен.