Игри в App Store комуникират с известен сървър за злонамерен софтуер

Самите приложения изглеждат безвредни, но са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани в ущърб на потребителите
App Store на Apple обикновено има по-малко проблеми със сигурността, отколкото Google Play Store, но това далеч не значи, че и тази платформа за приложения няма своите слаби места. Изследователи по сигурността от Wandera откриват 14 игри, които комуникират с един и същ сървър, използван за контрол на зловредния софтуер за Android - Golduck. "Въпреки че самите приложения изглеждат безвредни, те са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани с цел да подлъжат потребителите да предоставят разрешение за инсталация на злонамерен софтуер, ситуиран извън App Store", коментират от Wandera пред TechCrunch.

Apple отказва коментар пред медията, но малко след като новината се разпространява, достъпът до въпросните приложения е ограничен. Те все още са в App Store, но към момента са обявени за недостъпни в САЩ.

За Apple е сравнително лесно да се справи с подобен инцидент, като просто премахне приложенията. Подобни софтуери обаче са способни да оставят след себе си значителен брой жертви, ако създателите им решат да прокарат зловреден софтуер. Sensor Tower оценява, че 14-те приложения са били изтеглени близо 1 милион уникални пъти. Това означава много потенциални жертви, дори ако само малка част от тази група потребители в крайна сметка предостави достъп на зловредния софтуер.

Тази констатация идва, за да напомни още веднъж на потребителите да теглят само тези приложения, на чиито автори могат да се доверят, дори ако операторът на онлайн магазина обикновено държи на сигурността.
още по темата

Microsoft Office най-накрая е достъпен в Mac App Store

Това включва приложения като Word, Excel, Powerpoint и Outlook
25.01.2019 / 10:00

Какво да очакваме от iPhone през 2019 г.?

Според слуховете новите модели на Apple има система с три камери и по-малък прорез в екрана
09.01.2019 / 03:43

USB-C предлага защита срещу компрометирани устройства

Платформа USB Type-C Authentication Program минимизира рисковете за сигурността при използването на USB устройства
03.01.2019 / 01:03

Как да защитим смартфона си

Използвайте официални магазини за приложения, следете исканите права за достъп и не се доверявайте на непознати разработчици
19.12.2018 / 05:42

Как да се предпазим от спам

85% от мейлите по света са спам
13.12.2018 / 06:12
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.