USB-C предлага защита срещу компрометирани устройства

Платформа USB Type-C Authentication Program минимизира рисковете за сигурността при използването на USB устройства
USB устройствата са универсално достъпни и лесни за използване, но едновременно с това употребата им крие множество потенциални рискове за сигурността като разпространението на зловреден софтуер и изтичане на данни. Сега, USB Implementers Forum (USB-IF) – неправителствена организация, която работи дейно за развитието и популяризацията на USB технологията – представи своята платформа USB Type-C Authentication Program, която е насочена към това да минимизира тези рискове.

Програмата дефинира оптималната, базирана на криптография автентикация за USB-C устройства и зарядни. Всяка хост система, използваща този протокол, ще може да потвърди автентичността на устройствата още в момента на свързване. Ако например се притеснявате, когато зареждате смартфона си на обществени места, можете да приложите политика, която позволява той да прави контакт единствено със сертифицирани зарядни устройства. Едновременно с това, една компания би могла да определи политики за своята компютърна инфраструктура, които да позволяват достъп само на проверени USB устройства за съхранение.

На този етап, програмата е само препоръчителна за използване, но създаването ѝ може да ни даде известна представа за бъдещите изисквания към сигурността на технологията USB-C, която, според Джеф Рейвънкрафт, президент на USB-IF, е "единствената кабелна връзка на бъдещето". Всъщност, тъй като все повече производители на продукти разчитат на USB-C, злонамерените хакери вече търсят начини да използват определени уязвимости на тази технология. В този ред на мисли, програмата на USB-IF може да има важен принос за създаването на сигурна екосистема от оперативно съвместими продукти.
още по темата

Киберпрестъпници използват Fortnite за пране на пари

Измамниците използват откраднати кредитни и дебитни карти за закупуването на V-bucks от официалния магазин на играта и ги продават в тъмната мрежа
25.01.2019 / 04:34

Бъдещите смартфони и таблети на Apple може да се зареждат през USB-C

Компанията може да предложи и нов iPod
16.01.2019 / 08:25

Игри в App Store комуникират с известен сървър за злонамерен софтуер

Самите приложения изглеждат безвредни, но са заредени с реклами, които е възможно да бъдат използвани в ущърб на потребителите
07.01.2019 / 01:44

Facebook събира потребителски данни от приложения като Tinder, OKCupid и други

Те споделят информация чрез SDK на Facebook
20.12.2018 / 08:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.