Япония официално спира и последната си пейджър услуга

Tokyo Telemessage Inc. ще прекрати договорите на последнтие 1500 потребителите до края на септември 2019-а година
Много от вас едва ли си спомнят пейджърите - онези черни кутийки, които могат да предават съвсем кратки съобщения, в повечето случаи номер, на който да се обадите. Въпреки че масовото използване на услугата отдавна е в архивите, пейджъри все още се използват за специализирани цели - например от спасителни екипи. В Япония обаче звъннаха последните погребални камбани за този вид телекомуникационна услуга.

Според информация на Japan Times, Tokyo Telemessage Inc., последният оператор на пейджър услуги, ще прекрати договорите на последнтие 1500 потребителите до края на септември 2019-а година. Въпреки че Япония е една от най-развитите технологично страни в света, ситуацията е меко казано странна. Повече от 20% от популацията е застаряваща и използва морално остарели технологии - пейджъри, факс машини.

Този парадокс може да бъде илюстриран и от наскоро разразилия се скандал с 68-годишния министър на киберсигурността Йошитака Сакурада, който призна, че не използва компютри. Премиерът на страната Шинзо Абе пък научил за севернокорейските ракети, преминали над Япония, по своя сгъваем телефон тип мида.

Обратно към новината за пейджърите - компанията ще стартира специализирана услуга на същите честоти, която да обслужва спешни случаи и спасителните служби, използвали пейджъри. Останалите телеком оператори, поддържали услугата - NTT Docomo и Okinawa Telemessage - прекратиха използването и през 2007-а и 2017-а респективно.
още по темата

В Япония ретро PC игрите вървят по 13 000 долара

Инди серията Tohou Project се появява за пръв път през 1996-а година
28.11.2018 / 11:54

Японският министър на киберсигурността никога не е използвал компютър

Случаят предизвика голям скандал в Япония - една от най-развитите технологични нации
15.11.2018 / 03:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.