Представянето на сгъваем смартфон от Samsung се оказа разочароващо

Някак очаквахме повече
След дълго очакване, подгряване и слухове, Samsung най-сетне показа сгъваем смартфон. Не става дума обаче за устройство, което можете да си купите. Разработката бе представена в рамките на конференция за разработчици, организирана от компанията. По време на нея Джъстин Денисън, вицепрезидент на Samsung говори за огъваеми дисплеи, сгъваеми смартфони и тънки устройства, но в крайна сметка не показа почти нищо (вижте видео в края на статията).

На сцената бе проведена светкавична демонстрация на дебело устройство (или по-скоро прототип) с огромни рамки около дисплея и очевадна "панта". Трябва да се подчертае обаче, че устройството бе поместено в нещо като протектор, чиято цел бе да прикрие неговия дизайн.

Самото устройство представлява сгъваем таблет с вътрешен, огъваем, 7,3-инчов екран. При сгъването му се активира втори, външен дисплей, който обаче е с учудващо малки размери (4,6 инча). В крайна сметка в сгънато състояние смартфонът е с дизайн, напомнящ този от 2001 г.

По време на 10-секундната демонстрация не бе показана никаква функционалност, освен прехвърляна не образа от сгъваемия екран към втори такъв, намиращ се на един от външните панели.


Устройството в разгънато...

Устройството в разгънато...... и в сгънато състояние.

... и в сгънато състояние.От компанията говорят за новия т.нар. Infinity Flex дисплей като за "нова мобилна платформа". Засега единственото което се знае в тази насока обаче е, че устройството дава възможност за работа с три приложения едновременно, чрез функция за наречена multi-active window. При нея ще имате налице три работни прозореца – голям и два по-малки.

Интересна новина е, че Google също работят в тази насока. Рядкост е двете компании да бъдат на една сцена, но от интернет гиганта обявиха, че ще поддържат сгъваеми дисплеи. Приложенията ще продължават да работят след сгъване на устройството. Редно е да се отбележи, че Infinity Flex технологията позволява реализиране на устройства с външно разположен гъвкав дисплей.

Що се отнася до интерефейса, бе съобщено че компанията работи върху нов дизайн, наречен OneUI. Всъщност преди демонстрацията на смартфона бяха заделени няколко минути именно в тази насока. OneUI ще се различава значително от настоящия TouchWiz и ще предлага изчистена визия с контролни елементи, разположени в долния край на екрана и област за съдържание, намираща се над тях.

Приложението за обмяна на съобщения например, последните ще се появяват в средата, а не в горната част на екрана, така че потребителят да стига по-лесно до тях. Уведомяванията пък ще се появяват долу.

OneUI ще предлага възможност за превключване към тъмен интерфейс, както цветова схема, която да съвпада с цвета на устройството. От компанията съобщиха, че са разработили новия дизайн с цел акцентиране върху настоящата задача и минимизиране на разсейващите фактори. Не е ясно каква ще е връзката между сгъваемия смартфон и OneUI.

Връщайки се на устройството, все още не е ясно кога подобен продукт ще се появи на пазара. От компанията отбелязват, че ще имат готовност да произвеждат сгъваеми дисплеи през идните месеци.

Вижте демонстрацията след 1:25:00

още по темата

Следващата I/O конференция на Google започва на 7 май

Очакват ви Android Q, подобрен Google Assistant и още...
28.01.2019 / 11:21

CES 2019: Сгъваем смартфон от Samsung – през първата половина 2019-та

Устройството ще струва доста над 1000 долара
10.01.2019 / 02:36

Как ще се казват сгъваемите смартфони на LG?

Компанията регистрира три нови търговски патента - Flex, Foldi и Duplex
23.11.2018 / 03:01

Сгъваемият телефон на Samsung ще струва 1760 долара

Смартфонът ще има два дисплея - малък 4,58-инчов външен екран с резолюция 1960 x 840 и основен 7,3-инчов вътрешен.
13.11.2018 / 09:14
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.