Първият смартфон със сгъваем екран е факт!

Той е дело на компания, за която не сте чували...
В Китай се състоя презентацията на първия в историята сериен смартфон със сгъваем екран. Поне така твърдят разработчиците на устройството от компанията Rouyu Technology. Тя представи модел, наречен FlexPai, оборудван със 7,8-инчов AMOLED дисплей, който след сгъване на практика формира устройство два екрана с диагонали малко под 4 инча.

От Rouyu Technology подчертават, че продуктът им е разчетен за около 200 хил. цикъла на сгъване-разгъване. В разгънато състояние FlexPai е дебел 7,6 мм, а в сгънато – 15,2 мм.

По дизайн и конструкция апаратът напомня аналогична разработка, която (според съвсем официални данни) подготвя Samsung. Китайците от Rouyu изпреварват не само корейците, но и не по-малко амбициозните си сънародници от Huawei. Други компании, за които се знае че работят в тази насока, са LG и Lenovo.

Хардуерната платформа на FlexPai също е много интересна. Разработчиците споделят, че са използвали флагманския чипсет Qualcomm Snapdragon 8150, който все още дори не е официално анонсиран. Очаква се той да бъде представен в края на годината и да замени настоящия Snapdragon 845.


Първият смартфон със сгъваем екран е факт!

На гърба на устройството е разположена двойна камера с резолюции 20 и 16 мегапиксела, като вторият модул предлага оптично приближение. Засега няма данни за акумулатора, но се съобщава че той ще може да бъде зареден от 0 до 80% за един час, благодарение на технологията Ro-Charge.

FlexPai работи под управлението на операционната система Water OS – модифициран вариант на Android, така че да може да се възползва от новите хардуерни възможности.


Първият смартфон със сгъваем екран е факт!

Очаква се доставките на ограничено количество устройства да започнат до дни. Засега само в Китай. Смартфонът ще е достъпен във версии с 6/128 GB, 8/256 GB и 8/512 GB памет. Цените ще започват от 1300 долара.

Цялата история около FlexPai изглежда доста странна – неизвестна компания, неанонсиран чипсет и пускане в продажба на ограничен брой продукти. Устройството е реално, но не е изключено то да е създадено максимално бързо с цел постигане на известност, след което тя да започне да продава нещо друго. Например по-прости смартфони с обичаен формфактор.


още по темата

CES 2019: Сгъваем смартфон от Samsung – през първата половина 2019-та

Устройството ще струва доста над 1000 долара
10.01.2019 / 02:36

И Gooogle подготвя сгъваем смартфон?

2019-та може да се окаже годината на сгъваемите устройства
03.01.2019 / 05:57

Lenovo представи първия смартфон със Snapdragon 855 и 12GB RAM

Компанията се позагуби напоследък, но сега успя да изненада
18.12.2018 / 12:49

Китайските компании изяждат пазарния дял на Samsung

Според Gartner пазарът на смартфони е с минимален ръст, но продажбите на корейците са се сринали с 14%
04.12.2018 / 12:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.