Vertu възкръсна и представи нов луксозен смартфон – Aster P

С него потребителите получават и личен консиерж
Фалиралата през 2017 г. британска компания за луксозни телефони Vertu обяви, че възобновява дейността си и представи ново устройство – Aster P.

Моделът предлага титаниев корпус, а гърбът и елементи от предния панел са покрити с крокодилова кожа. Екранът е защитен със сапфирено стъкло, а разположеният отстрани бутон за достъп до фирмените услуги на Vertu е рубинов.


Vertu възкръсна и представи нов луксозен смартфон – Aster P

Сред тях е свързване с т.нар. консиерж – реален човек, който може да оказва техническа поддръжка на притежателя на устройството, а също така и да му помага при покупка на билети онлайн например.

По отношение на техническите показатели Vertu Aster P не е нещо особено – това не е флагман. Устройството разполага с 4,9-инчов AMOLED екран с Full HD резолюция, чипсет от среден клас Qualcomm Snapdragon 660, 6 GB оперативна и 128 GB вградена памет. Камерите на смартфона са 12-мегапикселова предна и 20-мегапикселова задна. Батерията е скапацитет 3200 mAh, като се поддържа бързо зареждане. Налице е и NFC чип. Операционната система е Android 8.1 Oreo с "пипната" визия.

Първоначално новият Aster P ще се продава само в Китай. Моделът вече е наличен за предварителни поръчки на JD.com на цени между 5 хил. и 14. хил. долара в зависимост от изработката на корпуса.

През последните години историята на Vertu е изпълнена с динамика. През 2012 г. компанията бе продадена от Nokia на шведския инвестиционен фонд EQT VI, a след това – на хонконгския холдинг Godin Holdings. През 2017 г. пък бе съобщено, че тя е придобита от турската компания Baferton, принадлежаща на милиардера Мурат Хакан Узан. Последният обаче така и не успя да уреди сметките си със своите кредитори – той трябваше да им върне около 128 млн. паунда, а успя да предложи едва 1,9 млн.

Тогава британският производител затвори своята фабрика и съкрати над 200 висококвалифицирани специалисти. Турският милиардер обаче не криеше амбицията си да възроди марката в бъдеше. Той запази собствеността си върху технологиите и лицензите на компанията.

През 2017 г. бе съобщено още, че тя ще си сътрудничи с китайския производител TCL. Именно той се очакваше да разработи и произвежда новия модел. Дали това е така, засега не е ясно, но на екрана на новото устройство се вижда надписът "Ръчно изработен във Великобритания".

Интересно е да се допълни, че една характерните черти на Vertu бе нейната "технологична изостаналост". Причината за това е вплетена в самия модел на работа на компанията. Тя създава устройства, използвайки скъпи материали като щраусова кожа, благородни метали и скъпоценни камъни, които струваха десетки хиляди. В резултат нейните продукти винаги се оказват с (поне) едно поколение назад – нещо което бе сравнително лесно за преглъщане преди 15-ина години, но с появата първия iPhone обаче нещата се промениха...

През последните години обаче е налице нова реалност. Сега дори хардуерът от среден клас вече предлага съвсем адекватна (включително и дългосрочна) производителност и в резултат циклите на подмяна на устройствата се удължават. В момента лекото техническо изоставане на Vertu вероятно няма да е толкова проблемно, колкото беше през 2013 г., да кажем.
още по темата

Palm възкръсна и обяви необичаен смартфон

Компанията представи значително по-малко устройство от останалите на пазара
16.10.2018 / 06:38

Essential все пак прави нов смартфон, акцентира върху ИИ

Според слухове компанията възнамерява да заложи на малък екран
11.10.2018 / 12:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.