10 години от първия смартфон с Android

И той не предлагаше 3,5 мм аудио жак
Всичко започна с устройство с прибираща се клавиатура. Много преди епохата на прорезите, безжичното зареждане и версиите на операционната система, кръстени на сладкиши, Android бе нещо съвсем непрентенциозно, което се разпространяваше с един единствен смартфон – HTC Dream (T-Mobile G1).

Устройството видя бял свят на 23 септември 2008 г., като мисията му е съвсем ясна – да конкурира с iPhone. То отбеляза огромен успех като американският оператор T-Mobile, в чието портфолио смартфонът се появяви за пръв път, продаде над 1 млн. бр. през първите шест месеца.

HTC Dream бе дебеличък по сегашните стандарти (17мм), разполагаше с дисплей с ниска резолюция (320х480) и в началото не предлагаше виртуална клавиатура. Вместо това за набор на текст потребителите ползваха вградената хардуерна такава. Смартфонът по същество бе "слайдър", като клавиатурата се криеше под екрана. Също така той разполагаше още с тракбол и бутони за навигация из операционната система.

Това, което изстреля HTC Dream в облаците обаче не бе ретро-футуристичният дизайн или уникалната навигация, а операционната система. Android 1.0 бе груба и недоизпипана, но и бе първият сериозен конкурент на iPhone OS (така се казваха първите версии на iOS).

На Google бяха необходими няколко години да ошлайфа ръбовете на Android, но най-важните компоненти бяха налице още в самото начало.

Редно е да се отбележи, че G1 струваше 179 долара в САЩ с двугодишен договор към T-Mobile. Това звучи странно на фона на днешните флагмани

Както и пуснатият по-рано същата година iPhone 3G, първият Android смартфон можеше да работи с мобилни мрежи от трето поколение. Той бе интегриран с Amazon MP3, а Google Play Music се появи едва няколко години по-късно. Устройството поддържаше Google Talk, AOL, Yahoo Messenger и Windows Live Messenger за обмяна на бързи съобщения. Браузърът пък все още не се казваше Chrome, а просто Browser. Play Store се появи година по-късно, но смартфонът предлагаше възможност за сваляне на приложения през Android Market.

Развитието на операционната система бе стремително в началото и при появата на първото име на сладкиш (версия 1.5 – Cupcake) в края на април 2009 г., тя вече бе на път да се превърне в напълно ориентирана към тъч екраните. Тогава за пръв път бе добавена виртуална клавиатура, copy/paste функция (аналогична бе добавена в iPhone OS 3 през юни същата година) и др.

Най-важната характеристика на операционната система обаче бе нейната отвореност. Не след дълго тя се оказа в основата на много смартфони от различни производители. Повечето премахнаха изобщо физическите клавиатури, залагайки изцяло на мулти-тъч интерфейса.

Никой от наследниците на HTC Dream не заложи на тракбол, но много от нещата в този смартфон повлияха на бъдещите смартфони с Android - "чекмеджето" с приложения, малките иконки в статус полето, слоят с нотификации, работата на няколко приложения във фонов режим и т.н.

И още нещо – HTC Dream не разполагаше с 3,5 мм жак за слушалки. Вместо това потребителите трябваше да използват специален преходник. Познато, нали?
още по темата

5 страхотни механични клавиатури

Вариантите за покупка на качествена механична клавиатура нарастват и е време да направим разбор на актуалните модели
10.11.2018 / 04:00

Новият ъпдейт на Windows 10 се фокусира върху телефоните

Тimeline, Your Phone и още нови опции ви очакват
03.10.2018 / 04:15

Google с ново приложение за потребителите с двигателни увреждания

Voice Access позволява на хора с ограничена мобилност да използват различни приложения, да пишат и редактират текст и да се свързват с Google Assistant
03.10.2018 / 01:14

Колко дни трябва да работи българинът, за да си купи нов iPhone?

iPhone Xs струва между 5 и над 156 трудодни в различни страни по света
27.09.2018 / 12:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.