Защо смартфоните имат нужда от ИИ? Разполагат ли наистина с такъв?

Какви са преимуществата на изкуствения интелект?
2018-та спокойно може да бъде наречена година на изкуствения интелект (ИИ) в смартфоните. Сега почти всеки производител на такива устройства тръби, че неговите продукти са надарени с ИИ и че това им дава големи преимущества пред конкуренцията. Наистина ли обаче е така? Трудно е да се отговори еднозначно. Производителите често имат предвид съвсем различни неща, говорейки за ИИ, а понякога използват термина само с маркетингови цели, без никакво покритие

Присъствието или отсъствието на технологии за изкуствен интелект може лесно да бъде проверено. Достатъчно е да се прегледат характеристиките на устройството и да се открие използваният чипсет. След това запомняме модела и отиваме на страницата на производителя на хардуерния компонент. Ако там не се споменава нищо за ИИ, то заявленията на производителя на смартфона по-скоро са украсени.

Какво обаче предоставя изкуственият интелект? Нека започнем от чипсетите. MediaTek осигурява поддръжка на ИИ на софтуерно и хардуерно ниво. Последните продукти на компанията, като Helio P60, дори разполагат със специален модул – APU (AI Processing Unit).

Представеният в началото на годината Kirin 970 на HiSilicon (Huawei) е оборудван с т.нар. NPU (Neural Processing Unit), чиято цел именно да обработва задачи за ИИ.

Qualcomm пък залагат на друг подход. Там разпределят натоварвания свързани с машинно обучение например между централния процесор, видеоускорителя и цифровия сигнален процесор (Hexagon), който се използва и за цялостно ускоряване работата на системата.

Как се използва ИИ в смартфоните?

Една от функциите, които осигуряват тези възможности е разпознаването на лица чрез дълбоко учене. В момента десетки смартфони могат да "сканират" лица чрез фронталната камера, но далеч не всички използват за целта ИИ. Последният помага за ускоряването на този процес и увеличава точността на разпознаване. Също така той помага за избягване на различни неприятни моменти. Например смартфоните с ИИ са способни да разпознават подребителя, дори когато той носи очила (или съответно ги е махнал) или пък си е пуснал брада.

Друга област, в която се използват такива технологии е за автоматично разкрасяване на лица при селфита. Много смартфони предлагат такива функции, но тези с ИИ обикновено се справят по-добре. В резултат фотографиите изглеждат по живи и в тях се запазват важните детайли.

Също така изкуственият интелект може да опростява животите на потребителите, които обичат да снимат със своите смартфони. Нека си го кажем: далеч не всеки може самостоятелно да подбере правилните настройки за снимане на залези, хора или пък храна. Често човек прави снимка и след това остава недоволен от резултата. Смартфоните с поддръжка на ИИ все по-често могат автоматично да разпознават какво има кадъра и на базата на ситуацията да подбират правилния режим, както да обработят автоматично крайния резултат.

Не на последно място ИИ може да подобрява работата на устройството. Съвременни мобилни чипове разполагат с икономични и производителни ядра, както и със специализиран видеоускорител. Активирането на всички тези компоненти едновременно вероятно ще направи смартфона бърз, но пък животът на батерията ще спадне драматично. Изкуственият интелект може да подобрява разпределението на задачите, балансирайки между производителността и енергийната ефективност.

В обозримо бъдеще на пазара ще се появяват все повече устройства използващи ИИ, като в един момент описаните по-горе, както и други функции ще се станат нещо обичайно. Дали това ще окаже осезаем ефект в сферата – предстои да видим.
още по темата

Нарисуваната от AI картина е продадена за 432 хил. долара

Очаквало се е цената на портрета на Едмонд Белами да не надвиши 10 хил. долара
26.10.2018 / 02:54

AI ще идентифицира обекти на база на вербално описание

Този метод значително ще улесни преводите
19.09.2018 / 10:18

Nokia подготвя смартфон с 5 камери?

Изтекли изображения показват устройство с пет оптики на гърба.
07.09.2018 / 04:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.