Xiaomi готви модерни телефони с бутони

На хоризонта се задават модели на цени под 50 долара, надарени с ИИ, защитени с Gorilla Glass и оборудвани USB-C портове.
Китайската компания Xiaomi стартира кампания групово набиране на средства в своята краудфъндинг платформа Youpin за пускане в продажба на два мобилни телефона с клавиатури – Qin1 и Qin1s.

Съвременните мобилни устройства "с копчета" в повечето случаи предлагат базови възможности и са базирани на остарели компоненти. Сред изключенията в тази насока може да се спомене например Nokia 8110 4G. Новите продукти на Xiaomi обаче се очертават да по-интересни от гледна точка на технологиите и възможностите.


Xiaomi готви модерни телефони с бутони

Базовите показатели на устройствата включват 2,8-инчов екран с резолюция 320 на 240 пиксела, покрит с Gorilla Glass, USB Type-C порт, батерия с капацитет 1480 mAh, Bluetooth и Wi-Fi модули, инфрачервен порт за управление на домашна техника, стерео високоговорители, два слота за СИМ карти.

Сред интересните възможности е преводачът с изкуствен интелект (ИИ) за превод от китайски на 17 други езика. Споменава се също виртуалният помощник XiaoAI, който е налице в китайските версии на смартфоните на компанията.


Xiaomi готви модерни телефони с бутони

Qin1 моделът е предназначен за 2G мрежи и работи под управлението на Nucleus. Той е базиране на двуядрен чипсет MediaTek MT6260A и предлага 8 MB RAM и 16 MB вградена памет.

По-интересното устройство е Qin1s заради поддръжката на LTE мрежи. То работи под Android базираната MOCOR5 операционна система. Телефонът разполага с GPS приемник и предлага 256 MB RAM и 512 MB вградена памет.

Към момента компанията e събрала над 1 млн. долара. Очаква се устройства да видят бял свят на 15 септември. Qin1 се очаква да струва 30 долара, а Qin1s – 44 долара.

Интересно е да се допълни, че телефоните ще се произвеждат от компанията Shenzhen Multi-Pro Technology. Самата Xiaomi вероятно е по-скоро консултант и предлага техническа помощ. По подобна схема бе реализиран и геймърският смартфон Black Shark.
още по темата

HMD Global придоби PureView марката на Nokia от Microsoft

Компанията планира засилване на акцента върху камерите на смартфоните си.
27.08.2018 / 01:35

Xiaomi представи два нови смартфона с Android One

Компанията представи моделите Mi A2 и Mi A2 Lite.
26.07.2018 / 02:28

Следващият възроден телефон на Nokia може да е 2010

Планира се моделът да бъде пуснат в продажда около 25-тата годишнина от представянето на оригинала.
03.04.2018 / 12:00

MWC 2018: Motorola ще възражда сгъваемия телефон RAZR с нови технологии

В Барселона не бяха показани нови смартфони на Motorola, но все пак станаха известни данни за плановете на компанията.
28.02.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.