Google ограничава прорезите в екраните на смартфоните

Максимум два прореза и не повече от един на страна.
Екраните с прорези за разполагане на предните камери и говорители на смартфоните станаха модерни след появата на iPhone X. На пазара вече има и много такива модели с Android, но засега производителите на устройства трябва сами да пригаждат операционната система.

Google планира да въведе официална поддръжка на изрязани екрани в следващата версия на своята операционна система – Android P. В свой блог пост от компанията коментират, че възнамеряват да установят определени правила в тази насока.

Базовата версия на Android P ще поддържа до два прореза в екрана. Няма да са позволени такива вляво и вдясно, а само по горния и долния ръб (т.е. само по късите страни). Също така софтуерът ще поддържа максимум един прорез на страна.

Освен това при вертикална ориентация на изображението панелът за състоянието на устройството, където са изобразени силата на сигнала, зарядът на батерията, часовникът и т.н., трябва да не е по-тесен от прореза. В хоризонтално положение пък той не трябва да прикрива изображението.

По подразбиране Android P ще крие прореза чрез въпросната статус лента, така че той да пречи минимално на изображението на екрана. От компанията коментират, че голяма част от приложенията ще работят нормално на изрязани екрани, без да са необходими модификации.

Засега от Google са преброили 16 смартфона от 11 производители с такива дисплеи, като очакванията са тяхната бройка да нарасне значително през следващата година.

Към този момент на пазара няма устройства с повече от един прорез в дисплея. Налице са само идеи за устройства с два. Въвеждането на правила има за цел осигуряване на максимална съвместимост и по-ясни правила за разработчиците на приложения.
още по темата

ASUS готви смартфон с най-странния прорез в екрана до момента

Той няма да е разположен по средата, а вдясно
07.11.2018 / 01:04

Samsung тества селфи камера, скрита зад екрана на смартфона

Задава ли се краят на епохата на прорезите?
19.10.2018 / 04:40

"П" като "пай", новият Android 9.0 е тук

Потребителите на Pixel могат да се запознаят с новите функционалности веднага, а на останалите ще им се наложи да изчакат поне до края на есента
07.08.2018 / 03:00

Споделената локация през Google Maps ще показва и процента на батерията ви

Майка ви няма да се притеснява излишно, когато не вдигате, ако знае, че батерията ви е паднала.
03.08.2018 / 03:36

Как да се сдобием с Android P сега

Android P е в публичен бета тест. Ето как да си инсталирате деветата версия на мобилната операционна система.
10.05.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.