Samsung създаде нечуплив OLED екран

Здравината се постига чрез пластмасови подложка и покритие.
Samsung Display обяви, че е създала OLED екран, който успешно издържа сериозни падания и удари. От там допълват, че разработката вече е преминала сертификация с Underwater Laboratories – основен партньор на Администрацията за здраве и безопaсност при работа към Министерството на труда на САЩ.

Екранът представлява гъвкав OLED панел, с подложка от пластмаса и също такова покритие. От компанията посочват, че дисплеите с пластмасова подложка често биват покривани със стъкло, което прави крайното устройство (например смартфона) уязвимо. Подобен екран не се разпада при счупване, но все пак собственикът ще трябва да го ремонтира. Изцяло пластмасовият компонент обаче е по-издържлив и много по-трудно може да бъде изведен от строя.

За доказателство Samsung Display публикува видео, на което момиче безжалостно удря новия дисплей с гумен чук. Той (не чукът... или всъщност: и чукът) остава здрав.От компания твърдят още, че Underwater Laboratories е тствала екрана по метод на Министерството на отбраната. Той 26 пъти е бил пускан върху твърда повърхност от височина 1,2 метра, охлаждан е до минус 32 градуса по Целзий и е нагряван до плюс 71 градуса. След това дисплеят е бил пуснат от височина 1,8 метра, което е превишило изискванията на министерството. Компонентът е издържал всички издевателства.

Създателите на дисплея отбелязват, че той може да се използва в автомобили, в устройства предназначени за военните, а също и в геймърски компютри, в таблети за ученици и т.н.

Редно е да се отбележи, че това далеч не е първият пластмасов дисплей на пазара. Наскоро в PC World тествахме смартфона Moto Z2 Force, който залага именно на такъв материал, за да направи екрана си "нечуплив". Основният минус на пластмасата обаче е в нейната по-ниска твърдост, което означава че тя е по-лесна за надраскване спрямо стъклото. Т.е. ако разполагате с подобно устройства трябва да внимавате с какви предмети то съседства в джоба или чантата ви.
още по темата

Samsung разработи първите серийни 4K OLED екрани за лаптопи

В обозримо бъдеще на пазара ще се появят по-масови OLED ноутбуци
04.12.2018 / 04:19

Сгъваемият телефон на Samsung излиза догодина?

Кодовото име на иновативната джаджа е Winner
19.07.2018 / 03:59

Счупени OLED екрани на iPhone X могат да бъдат заменяни с LCD

Внимавайте ако си купувате апарат на старо.
04.06.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.