Защо смартфонът ви има нужда от много камери

До края на следващата година пет сензора ще са стандартна конфигурация за повечето флагмани.
Камерите на смартфоните се оказаха една от най-популярните и важни технологии в живота на хората. Според Keypoint Intelligence/InfoTrends броят на снимките, направени през 2018 г., ще достигне 1,3 трилиона, като 87% от тях ще бъдат "щракнати" със смартфони.

Разбира се, по-голямата част от тях ще са безполезни – например наудачни селфита, които приятелите ви никога няма да видят. По отношение на видео материалите пък спокойно може да се заключи, че камерите на смартфоните са отговорни за най-масовото похабяване на дисково пространство в историята...

Голяма част от тези фотоси обаче могат да са полезни за бизнесите. Професионалисти от най-различни сфери все по-често използват камерите на смартфоните си за дейности като събиране на данни от обстановката, бързо въвеждане на информация и т.н. Така де, защо да преписвате нещо, ако можете да снимате дадена табела или номера на хотелската си стая?

В Google Photos вече имате на разположение Google Lens бутон, чрез който можете например да свалите информацията от снимка на визитна картичка. Системата разпознава какво сте заснели и предлага опции като добавяне към книгата с контакти или позвъняване на някой от телефонните номера. Въпросната функция работи и на български.

Google Translate пък позволява превеждане на текст от снимка и дори превод в реално време, само чрез насочване на камерата към надпис.

В интернет можете да откриете още много приложения използващи снимки от камерата на смартфона, като занапред тази сфера се очаква да претърпи огромно развитие.

Две камери са по-добре от една

iPhone X, LG G7, Samsung Galaxy S9 Plus, OnePlus 6, Sony Xpreria XZ2 Premium, Xiaomi Mi 8 и други топ модели вече са оборудвани с по два сензора на задните панели. В много случаи втората камера се използва за получаване на информация за дълбочината на фокуса. Тази информация се използва за реализиране на функции като портретен режим, при който се симулира размазване на фона около снимания обект.

Защо обаче да спираме тук? Три камери

Huawei P20 Pro вече предлага такава конфигурация, като занапред се очаква и други производители да предложат устройства с по три оптики на задния панел.

Общо четири камери е супер Но нека ги направим пет.

Две камери отпред не е радикално нова идея, но занапред това ще нещо обичайно. Задаващият се LG V40 например ще разполага с два сензора отпред и три отзад. Подобни слухове се чуват и за Galaxy S10 Plus Двойните селфи камери ще позволяват по точно разпознаване на лица.

Ако пет камери вече ви се струват много, то може би ще ви е интересно да научите, че компанията Light, може да предложи смартфон с цели девет сензора. Преди няколко години същата показа джобен фотоапарат, оборудван с 16 сензора. Обещанието тогава бе получаване на DSLR качество от джобно устройство. Основна заслуга за постигането на това трябваше да има софтуерът, но по всичко личи че именно там бе и едно от слабите места на устройството.

При всичко положения обаче въпросният модел Light L16 загатна какво може би е бъдещето в тази насока

Как да разбираме лудостта по броя камери

Увеличаването на сензорите и оптиките по смартфоните със сигурност ще повлияе на качеството на изображенията. Това обаче не само ще зарадва потребителите, но и ще предостави по-качествена информация за услуги, използващи изкуствен интелект и виртуална/добавена реалност.

Камерите на смартфоните вече могат разпознават обекти и да дават на потребителя допълнителна информация. Увеличаването на броя сензори по устройствата ще подобри качеството на подаваната информация към системите, стоящи зад тези услуги.

Повечето хора говорят за подобреното качество на снимките, които ще получаваме от бъдещите смартфони. Истинската революция обаче по-скоро ще е на базата на все по-качествените данни, които джобните ни устройства генерират. Това ще ги направи още по-универсални и по-ценни бизнес и ежедневни инструменти...

Източник
още по темата

Samsung и Xiaomi представиха 108-мегапикселова камера за смартфони

Целта на разработката е повишаване качеството на снимките в сложни условия
12.08.2019 / 01:48

Sony и Light ще разработват камери за смартфони

Двете компании възнамеряват да създадат модули с 4 и повече сензора
25.02.2019 / 04:38

Петте камери на Nokia 9 може да се управляват с технология на Light

Налице са много прилики между описанията на Nokia 9 и технологията, стояща зад камерата Light L16
07.01.2019 / 01:11

Huawei подготвя смартфон с пет камери

Това може да е Mate 30 Pro
04.01.2019 / 12:03

LG може да пусне смартфон с 16 камери

Такова количество сензори ще позволи да се избират най-добрите кадри или чрез алгоритми да се повишава качеството
26.11.2018 / 01:31
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.